Probléma merült fel az első Neuralink-páciensnél

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Elon Musk január végén jelentette be, hogy első alkalommal ültetették be emberbe a cég agyi chipjét. A páciens már a 100. napot ünnepelte, azonban kiderült, hogy volt korábban némi probléma, írja az IFLScience.

Az N1 eszközt sebészi úton ültették be a 29 éves Noland Arbaugh fejébe, aki korábban egy búvárbaleset nyomán vált mozgássérültté. Maga az implantátum több mint 1000 elektródából áll, amelyek 64, az emberi hajnál vékonyabb „szálat” alkotnak – ezek szolgálnak a neuronok jeleinek továbbítására.

A hajlékony szálakat egy robot sebészeti úton erősítette az agy motoros kérgéhez, itt adódott most némi gond.

A Neuralink közleménye szerint a műtétet követő hetekben számos szál kihúzódott, ami a hatékony elektródák számának csökkenését eredményezte. Ennek az lett a hatása, hogy a számítógép kurzorát csak kicsit pontatlanabbul és lassabban tudta mozgatni a páciens.

Bár a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Neuralink fontolóra vette az implantátum eltávolítását, a cég szerint a problémát a neurális jelek rögzítésében részt vevő algoritmus megváltoztatásával sikerült megoldani. A frissítés nyomán a mostani teljesítmény felülmúlja a kezdeti eredményeket.

Kapcsolódó
Videón, ahogy agyával irányítja a sakkbábukat egy lebénult férfi
Elon Musk videót tett közzé arról, ahogy a férfi gondolataival mozgatja a számítógépes egeret.

The post Probléma merült fel az első Neuralink-páciensnél first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!