Putyin nem felejti a Nyugattal közösen megvívott honvédő háborút

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Alig két fokban, néha hóesésben, néha napsütésben zajlott a náci Németország felett 79 évvel ezelőtt aratott győzelem napja. Az ünnepség – bár kevés olyan orosz veterán van már életben, aki részt vett a Nagy Honvédő Háborúban – a mai napig is az ország erejének legfontosabb szimbóluma és a nemzeti identitás egyik kulcseleme.

Putyin 1999 végi hatalomra kerülése óta május 9-ét a politikai napirend fontos részévé tette. Tankok és rakéták tucatjai (százai) gördülnek át a Vörös téren, vadászrepülőgépek húznak el a fejek felett, miközben kitüntetésekkel díszített veteránok csatlakoznak Putyinhoz, és áttekintik a felvonulást.

A most 71 éves Putyin gyakran beszél a családja történetéről, és megosztja az apja történetét, aki a fronton harcolt a nácik ellen, és súlyosan megsebesült.

Putyin elmondása szerint apja, idősebb Vlagyimir, a háború alatt egy katonai kórházból hazatérve azt látta, hogy munkások próbálják elvinni feleségét, Mariát, mert azt gondolták, a nő éhenhalt. Az idősebb Vlagyimir azonban nem hitte el, hogy az asszony meghalt, azt mondta, hogy csak az eszméletét vesztette, és elgyengült az éhségtől. Putyin bátyja, Viktor 3 éves korában vesztette életét az ostrom alatt, egyike annak a több mint 1 millió leningrádi lakosnak, akik a 872 napos blokád alatt haltak meg, többségük éhen.

Putyin éveken át apja fényképét vitte magával a győzelem napi felvonulásokon – ahogyan mások is, akik háborús veterán rokonok előtt tisztelegtek – az úgynevezett „halhatatlan ezredben”.

Természetesen Vlagyimir Putyin nem magányosan tekintette meg a felvonulást, a vendéglistán többek között Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, valamint Kazahsztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Kuba vezetői is szerepeltek. Az orosz külügyminisztérium szerint „barátságtalan országokat” nem hívtak meg a parádéra.

Putyin a mostani díszszemlén azt mondta, mindent megtesz azért, hogy elkerülje a globális összecsapást. Az orosz erők állandó harckészültségben állnak. A Nyugat szerinte el akarja felejteni a második világháború tanulságait, az emberiség sorsa szerinte a Szovjetunió területén zajló csatákban dőlt el. Egyúttal tisztelettel adózott a Hitler-ellenes szövetség minden katonája előtt, nem felejti a Nyugattal közösen megvívott háborút.

A Vörös téren több mint 70 katonai haditechnikai eszköz és több mint 9 ezer ember vonult fel, köztük az ukrajnai háborúban harcoló katonák is.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!