Rácz András: Kohán Mátyásnak érdemes volna egy kicsit még olvasnia, mielőtt nyilatkozik

3 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Rácz András egy Facebook-bejegyzésben reagált Kohán Mátyás péntek esti ATV interjújára, amiben a mandineres Kohán többek között arról beszélt, hogy szerinte Zelenszkijnek két lehetősége is lett volna elkerülni a háborút, amik közül az egyik a 2021 végén érkezett orosz ultimátum volt. Rácz ez utóbbi kijelentés kapcsán arról írt, hogy

őszintén bízik benne, hogy „erre a nyilatkozatra az a magyarázat, hogy Kohánnak egyszerűen fogalma sem volt róla, hogy miről beszélt - nem pedig az, hogy szerinte Magyarország biztonsága tárgyalási alap lehetett volna”.

Rácz szerint ugyanis Kohán kijelentésével az a probléma, hogy az általa emlegetett ultimátumot nem Ukrajna kapta, sőt Moszkva az ukránokat meg sem kérdezte. Ugyanis 2021 decemberében az oroszok valójában nem is egy, hanem két ultimátumot is küldtek, mindkettőt az európai biztonsági rendszer alapjainak átalakításáról. Ebből az egyiket az amerikai kormány kapta, a másikat a NATO. Sem Európát, sem Ukrajnát nem kérdezték meg. Így Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a 2021-es orosz ultimátumok valójában nem jelentettek lehetőséget a háború elkerülésére.

Rácz szerint pedig két tanulságot lehet a fentiekből levonni:

„A kevésbé fontos, hogy Kohán Mátyásnak érdemes volna egy kicsit még olvasnia, mielőtt ír, illetve nyilatkozik. Legalább az alapokat helyesen meg kellene tanulni ugyanis.”

Emellett emlékeztetett rá, hogy nem ez volt Kohán első tévedése, hiszen már az azóta nemzetközi lapokban idézett Orbán Balázs-interjúban is 1956 kapcsán a Brezsnyev-doktrínáról beszélt, amit viszont valójában csak 1968 őszén, majdnem pontosan tizenkét évvel a magyar forradalom leverése után hirdettek meg a szovjetek.

Rácz szerint ennél azonban lényegesebb, hogy „Kohán a nyilatkozatában tartalmilag ugyanazt az orbán balázsi álláspontot ismétli meg, amitől péntek óta teljes gőzzel igyekszik elhatárolódni Orbán Viktor és a teljes kormányzati propaganda-apparátus is.” Ugyanis lényegében visszatér ahhoz, hogy Zelenszkij ott rontotta el, hogy kiállt és harcol a saját hazájáért, és nem hódolt be önként még mielőtt elkezdődött volna a háború. Rácz pedig ez utóbbi kijelentés kapcsán fogalmazott úgy, hogy őszintén bízik benne, hogy „erre a nyilatkozatra az a magyarázat, hogy Kohánnak egyszerűen fogalma sem volt róla, hogy miről beszélt – nem pedig az, hogy szerinte Magyarország biztonsága tárgyalási alap lehetett volna”.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!