Razziát tartott az izraeli rendőrség az Al-Dzsazíra leállítását követően

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az izraeli rendőrség vasárnap rajtaütött egy jeruzsálemi szállodai szobán, amit az Al-Dzsazíra átmeneti irodaként használt - írja a Reuters. Mindez azután történt, hogy a kormány döntése értelmében leállították a katari tulajdonú tévécsatorna helyi tevékenységét.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kabinetje vasárnap egy kormányrendelettel betiltotta az Al-Dzsazíra hírcsatorna működését Izraelben amíg a gázai háború tart, arra hivatkozva, hogy a katari televíziós hálózat veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Az Al-Dzsazíra a lépést „bűncselekménynek” nevezte, és visszautasította azt a vádat, hogy a hálózat veszélyezteti az izraeli biztonságot, mint „veszélyes és nevetséges hazugságot”, ami veszélybe sodorja az újságíróit. Emellett közölte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy „minden jogi lépést megtegyen”.

Netanjahu közben a közösségi médiában úgy osztotta meg a kabinet egyhangú szavazását, hogy az „Al-Dzsazíra uszító csatornát bezárják Izraelben”. A közlemény szerint az intézkedés magában foglalja az Al-Dzsazíra izraeli irodáinak bezárását, a műsorszóró berendezések elkobzását, a csatorna elvágását a kábel- és műholdas társaságoktól és a honlapok blokkolását. Az Al-Dzsazíra gázai tevékenységéről azonban nem tett említést.

הממשלה בראשותי החליטה פה אחד: ערוץ ההסתה אל ג׳זירה ייסגר בישראל.

תודה לשר @shlomo_karhi

— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) May 5, 2024

Az Al-Dzsazíra korábban „eszkalációnak” nevezte a működése korlátozása érdekében hozott izraeli rendelkezéseket. Április elején pedig egy nyilatkozatban azt mondta, hogy ez egy „szisztematikus izraeli támadás része”. A csatorna szerint az izraeli hatóságok szándékosan célba vették és megölték több újságíróját, köztük Samer Abu Daqqát és Hamza AlDahdooh-t, akiket a konfliktus során a Gázai övezetben öltek meg. Izrael azonban azt állítja, hogy nem céloz újságírókat.

Katar még 1996-ban hozta létre az Al-Dzsazírát, és a hálózatra úgy tekint, mint a globális ismertségének erősítésére szolgáló eszközre. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szintén bírálta a bezárást. „Sajnáljuk a kabinet döntését az Al-Dzsazíra izraeli működésének megszüntetéséről” - írta az X-en. „A szabad és független média ugyanis elengedhetetlen az átláthatóság és az elszámoltathatóság biztosításához. Felszólítjuk a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a tilalmat.”

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!