Rejtélyes bankfelvásárlásra készül Csányi Sándor

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Közgyűlést tartott pénteken délelőtt az OTP, ahol a részvényesek más ügyek mellett döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról is. Csányi Sándor OTP-vezér a közgyűlésen megtartott beszédében a Portfolió tudósítása szerint többek között azt mondta:

  • története legnagyobb felvásárlását hajthatja végre az OTP,
  • a bank csütörtökön ajánlatot tett egy, az Európai Unióban lévő pénzintézetre,
  • de Ukrajnában is terjeszkedhet,
  • Oroszországból pedig jelentős osztalékot hozhat ki.

A lap arról is írt: a 2023-as, 990 milliárd forintos eredmény mellett az OTP mindössze 150 milliárd forintot fizethet ki osztalékként. Csányi Sándor a beszédében ezt azzal indokolta, hogy a bank egyrész a válság alatt is fizetett osztalékot, és vett vissza részvényt, másrészt pedig

tegnap indikatív ajánlatot tett az OTP egy bank megvásárlására, az pedig az OTP történetének legnagyobb akvizíciója lehet.

Arról, hogy a bankvásárlás melyik országban történhet, Csányi újságírói kérdésre sem árulta el sokat.  Azt viszont elmondta, hogy olyan országban vehetnek bankot, ahol az OTP nincs jelen, és uniós tagországról van szó.

Az OTP oroszországi jelenléte szintén szóba került. Csányi arról beszélt: Oroszországban az az elvárt követelmény, hogy egyre kisebb legyen a jelenléte az OTP-nek. A bank ennek érdekében szerinte sokat tett, például 80 milliárd forintnyi finanszírozást hozott haza, ezen kívül hazahozott 50 milliárd forintnyi osztalékot, „nehéz munkával”.

A bankvezér szerint az idei első negyedévi profit után is megvan az engedélye az OTP-nek, hogy osztalékot hozzon ki Oroszországból. Reményeik szerint akár 100 milliárd forintot is.

Csányi elmondta azt is, megpróbálták eladni az orosz bankot, de a jelenlegi szabályok szerint ehhez elnöki engedély (vagyis Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélye) kell. Ha valaki bankot akar eladni, akkor az állam kijelöl egy értékelőt, aki felértékeli a bankot, az eladási ár pedig nem lehet nagyobb, mint az érték 50 százaléka.

Ha bárki hoz olyan vevőt, ahol az eladás végén a bank értékének 50 százalékát megkapja az OTP, akkor eladja az ottani bankot az OTP – mondta Csányi Sándor a részvényesek gyűlésén pénteken.

The post Rejtélyes bankfelvásárlásra készül Csányi Sándor first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!