„Rendkívül elszomorít” – Daniel Radcliffe reagált J.K. Rowling transzfób kijelentéseire

2 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bár a Harry Potter-filmek forgatásának idején a könyveket szerző J.K. Rowling igen jó kapcsolatot ápolt a főszereplőket játszó színészekkel, Daniel Radcliffe-el és Emma Watsonnal 2020-ban megromlott a kapcsolata: Twitter-bejegyzései miatt akkoriban egyre többen kezdték el transzfóbiával vádolni az írónőt, végül a két sztár is elhatárolódott tőle. Radcliffe nyilvánosan bocsánatot kért a könyv- és filmsorozat rajongói közösségétől Rowling megjegyzései miatt, Watson pedig egy bejegyzésében azt írta: „Szeretném, ha a transz követőim tudnák, hogy én és sok más ember szerte a világon látunk, tisztelünk és szeretünk azért, akik vagytok”.

Rowling áprilisban egy gyermekek nemváltoztatásával kapcsolatos tanulmányról posztolt, aminek megjelenése óta szerinte sokan változtattak a transzneműséggel kapcsolatos álláspontjukon. Bejegyzéséhez akkor egy követője azt írta,
„Most már csak arra várunk, hogy Dan és Emma nyilvánosan bocsánatot kérjen tőled… abban a biztos tudatban, hogy megbocsátasz nekik…”
Az írónő viszont válaszában kijelentette, esze ágában sincs megbocsátani a két színésznek.

Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalom szolgálatába álltak, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak nemváltoztatásához, tartsák meg a bocsánatkérésüket azoknak a traumatizált nemváltoztatóknak, akik visszatérnének az eredeti nemükhöz, vagy a továbbra is kiszolgáltatott nőknek

hangzott a válasza.

Az rtl.hu szúrta ki, hogy a történtekre időközben Daniel Radcliffe is reagált. A The Atlanticnek adott interjújában elmondta, hogy a 2020-ban megjelent tweetek óta nem állnak közvetlen kapcsolatban az írónővel, a kialakult helyzetet pedig szomorúnak találja.

Végső soron rendkívül elszomorít. Mert ha arra az emberre nézek, akivel találkoztam, akkoriban, amikor találkoztunk, a könyvekre, amiket írt, a világra, amit teremtett, az számomra annyira mélyen empatikus

idézte a színészt a Variety, aki hangsúlyozta, hogy miután 12 évig dolgozott együtt a Trevor Project nevű LMBTQ jótékonysági szervezettel, mérhetetlen gyávaságnak érezte volna, ha nem szólal meg.

Meg akartam próbálni segíteni azokon az embereken, akiket negatívan érintettek a megjegyzések. És elmondani, hogy ezek Jo (J.K. Rowling – a szerk.) nézetei, és nem mindenki másé is, akik kötődnek a Potter-franchise-hoz.

Nyilatkozatában Radcliffe elismerte, hogy a varázslószéria nem jöhetett volna létre Rowling nélkül, így nélküle valószínűleg az ő élete sem úgy alakult volna, ahogyan, hangsúlyozta viszont, hogy ez nem azt jelenti, hogy egész életében másnak kell hálásnak lennie mindazért, amiben hisz.

Arról, hogyan lett az írónő a transz közösség Voldemortja, alábbi cikkünkben lehet bővebben olvasni.

Kapcsolódó
Lájkoktól a nyílt háborúig – így lett a transz közösség Voldemortja J. K. Rowlingból
Hosszú évek óta a transz emberek egy része szúrós szemmel néz J. K. Rowlingra, a Harry Potter-könyvek írójára. Négy éve már, hogy Rowling felült egy olyan vonatra, amire politikusok is előszeretettel váltanak jegyet: ám őt nem politikai célok vezérelték, sokkal inkább az értelmiségi felelősségvállalás. Még akkor is, ha azzal nem mindenki ért egyet.

The post „Rendkívül elszomorít” – Daniel Radcliffe reagált J.K. Rowling transzfób kijelentéseire first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!