Rogyadozik az állam az adósság kamatterhei alatt, április végére összejött az eredetileg egész évre tervezett hiány

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2 597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, közölte csütörtökön költségvetési gyorsjelentésében a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 2 590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt ért el.

Ez a szám azt jelenti, hogy április végére átlépte az államháztartási deficit a teljes idei évre eredetileg előirányzott 2514,8 milliárdos hiánycélt (nem meglepő, már márciusban 92 százalék fölött voltunk). Más dolog, hogy a kormány már az év első heteiben látta, hogy az idei tervek mehetnek a kukába, és április elején hivatalosan átírtak az előirányzatot, így az új cél nagyjából 4000 milliárdos mínusz. Annak még csak a kétharmadánál járunk az év egyharmada után. Áprilisban Varga Mihály pénzügyminiszter egyéb korrekciós lépéseket is bejelentett, de elemzők szerint van arra esély, hogy a választások után további kiigazításokra kényszerül a kormány.

Az április így is jobban is sikerült a tavaly áprilisinál, így négy hónap után valamivel kedvezőbb a GDP-arányos egyenleg, mint tavaly volt. Igaz, akkor év végére hatalmas hiány tátongott a költségvetésen.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatásából kiderül, hogy a legnagyobb gondot továbbra is az államadósság elszabadult kamatterhei okozzák. Április végéig 1507,8 milliárdot költött az állam kamatkiadásokra, ami 632,4 milliárd forinttal, bő 70 százalékkal magasabb a tavalyi első négyhavinál. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került.

A gyorsjelentés még az alábbiakra tért ki:

  • a rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások április végéig 540,0 milliárd forintot tettek ki.
  • Nyugellátásokra 2 371,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 872,9 milliárd forintot fordítottunk április végéig.
  • Az adó- és járulékbevételek 9,8 százalékkal magasabban teljesültek a tavalyinál.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!