Romantikus folyóparti tájakon – Kerékpáron a Rajna mentén

2 órája ezelőtt 2



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Amikor egy régió felfedezésére indul az ember, felmerül a kérdés, hogy ha nem autóval vagy épp csoportos túra keretében utazunk, miként lehet izgalmasan többféle élményre szert tenni? Észak-Rajna-Vesztfália tartományt a legtöbben a Ruhr vidék és fővárosa, Düsseldorf kapcsán ismerik. Változatos tájain terül el az Északnémet-síkság is, amely határos Belgiummal és Hollandiával is, folyókkal szelt útjai könnyű, a kezdők számára is élvezetes kerékpárutakkal tarkítottak. Itt, aki teheti biciklivel jár, így úgy döntöttünk, mi is megismerkedünk ezzel az életérzéssel.

Blässgänse, Bislicher Insel © Johanens Höhn, Tourismus NRW e.V.

Blässgänse, Bislicher Insel © Johanens Höhn, Tourismus NRW e.V.

Kéznyújtásra a természet

Düsseldorfból egyórás vonatozás után a természetbe kerülünk, ahonnan elektromos kerékpárral a Bislicher sziget árterületi tájhoz vezet első utunk. Egy gát révén mintegy 1000 hektárnyi árteret hoztak itt létre, így ez az egyik utolsó árterületi táj Németországban. Wesel és Xanten között a természet egy nagyon különleges darabjával találkozhatunk: ritka állatok és növények élnek a Bislicher sziget természetvédelmi területén. Vadludak ezrei töltik a telet minden évben ezen a romantikus vízi tájon. Innen a „Keer tröch II” nevű komppal indulunk tovább, amely a kerékpárosokat és a túrázókat a folyón átviszi Xantenbe. A Rajna bal partján időutazást teszünk az ókori Rómában: a Xanteni Régészeti Parkban, és megcsodáljuk Kalkar kisvárosát. Nem sokkal a holland határ előtt Emmerichből gyönyörű kilátás nyílik a különösen széles Rajnára és egy lenyűgöző építményre, a 803 méteres Emmerich Rajna-hídra, mely Németország leghosszabb függőhidja.

Rheinradweg © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V

Rheinradweg © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V

Időutazás a római korban

A rómaiaknak 2000 évvel ezelőtt annyira megtetszett ez a környék, melyet időjárás és domborzati szempontból is tökéletesnek ítéltek meg, hogy letelepedtek itt, és megalapították a mai Xanten városát. A Xanteni Régészeti Parkban a Colonia Ulpia Traiana maradványai egy igazi ókori utazásra hívnak. Az amfiteátrum, a kikötői templom, a kézművesek házai és más rekonstrukciók a 2000 évvel ezelőtti mindennapi életről nyújtanak eleven képet. A római kori játszóház, valamint a kaland- és vízi játszótér izgalmas időtöltés a gyermekek számára. Az LVR-Römer Múzeum pedig egy igazi felfedezőtúrát kínál a látogatóknak a római történelem leggazdagabb éveiről. Már önmagában a múzeum épülete is lenyűgöző: a 20 méter magas épület akkora, mint az egykori bejárati csarnok, ám ami igazán különlegessé teszi a sétánkat, hogy itt minden tárgyat szabad megérinteni és kipróbálni.

Romantikus folyóparti tájakon - Kerékpáron a Rajna mentén

Xanten©pixabay

Ebéd a főtéren

Egy röpke fél órás tekerés után következő megállónk Kalkar kisvárosa: a rajnai kaviccsal kirakott piactér, a majdnem 500 éves hársfa, a sikátorok és gyaloghidak, valamint a gótikus házak ismét visszarepítenek minket az időben. A lépcsős nyeregtetős házak, a díszes homlokzatok, a Szent Nicolai kilátó és a késő gótikus városháza harangtornyával a történelmi óváros fénypontjai közé tartoznak. A Hanselaertorban található szélmalom remek hely egy kis pihenésre, itt friss kenyeret sütnek és sört főznek. Szemben, a folyó túloldalán, közvetlenül a parton található Rees kisvárosa gyönyörű vízparti sétányával és vaskos, közel 700 éves városfalával, valamint történelmi városközpontjával. A múzeumok, kávézók és éttermek mellett rengeteg történelmi emléket fedezhetünk itt fel. Rees figyelemre méltó múltra tekinthet vissza. A kölni érsek által 1228-ban városi rangra emelt településen többek között a spanyolok, hollandok és franciák hagytak látható nyomokat a későbbi évszázadokban. A történelmi városközpont a monumentális Westring bástyája, a városi múzeum és a körforgalom alatti kazamaták, valamint az „Am Bär” régészeti emlékmű erről a múltról mesélnek.

Romantikus folyóparti tájakon - Kerékpáron a Rajna mentén

Xanten©pixabay

Mesebeli várkastély múzeummal

Szívmelengető élménnyel búcsúzunk a tájtól, a Rajna bal partján, Bedburg-Hau-ban emelkedik az impozáns Moyland-kastély. Ez a megálló különösen a kultúra iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan ezen az útvonalon. A várkastély Észak-Rajna-Vesztfália egyik legjelentősebb neogótikus épülete. Neve a holland Mooiland szóból származik, amely „szép országot” jelent. Nevét valószínűleg holland munkásokról kapta, akiket az akkori alsó-rajnai bérlő, Jacob van den Eger 1307-ben hozott a birtokra, hogy lecsapolják a környező mocsarakat. Az épület ma elsősorban hortenzia kertészetként és múzeumként üzemel. Múzeumként elsődlegesen Joseph Beuys gyűjteményének kiállításával foglalkozik. Beuys, akit a 20. század egyik legjelentősebb performansz- és szobrász- és festőművészeként tartanak számon közel 6000 műve található itt, egykoron ő volt a düsseldorfi művészeti akadémia professzora. A kastély séta és a kiállítás is feledhetetlen élmény. Hétvégi túránk során kétkerekén nemcsak aktívnak, de élményekkel és kulturális újdonságokkal telve búcsúzhatunk a Rajnai-síkságtól.

The post Romantikus folyóparti tájakon – Kerékpáron a Rajna mentén first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!