Ross Geller a Jóbarátokból a ‘90-es évek egyik legmérgezőbb karaktere volt a tévében

3 órája ezelőtt 60



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Jóbarátok című sikersorozatot 1994-től 2004-ig, 10 évadon keresztül követhették a nézők. A hat legjobb barát – Monica és Ross Geller, Chandler Bing, Joey Tribbiani, Rachel Green és Phoebe Buffay – megnevettette, megríkatta és megmosolyogtatta a rajongókat, de néha Ross alaposan kiverte a biztosítékot a viselkedésével. Mai tudással és szemmel nézve nevezhetjük nyugodtan mérgező embernek, akitől jobb menekülni. Ross Geller az a karakter a sorozatban, aki Rachel megszállottja és a „nem minden férfi ilyen” mondat használója, a férfi egó védelmezője és a homofóbia lelkes támogatója, mégis úgy vonult be a sorozatok történelmébe, mint egy kedves, rendes fickó. 

A David Schwimmer által játszott, szakmáját tekintve paleontológus Ross életében a Jóbarátok elején látszólag minden rendben van. Ő az a fajta srác, akit haza lehetne vinni a családi vacsorára, és az összes családtag kedvelné. Ám, ha beleássuk magunkat a karakterébe kicsit jobban, akkor olyan figyelmeztető jeleket találunk, melyekkel akkor még talán nem, de most már mindenképp tisztában vannak az emberek.

Kontrollmánia és paranoia

Bár Ross tinédzserként állítólag nem volt irányító és paranoiás barát, felnőttként azzá vált. Ahelyett, hogy terápiát keresett volna, hogy ne legyen ilyen, inkább úgy tűnik, hogy szerinte rendben van, hogy kontrollálni akarja a körülötte lévő embereket. Ráadásul Ross paranoiás volt, hogy Emily leszbikus lesz, miközben kettesben töltött időt Susannal, holott Emily soha nem utalt arra, hogy bármilyen módon hűtlen lenne.

Megcsalás

Az örök vita arról, hogy tényleg szünetet tartottak-e azon az éjszakán, amikor Ross lefeküdt a másolólánnyal, nem az egyetlen alkalom volt, amikor Ross megcsalta a barátnőjét. Amikor Ross Julie-val járt, a kapcsolatuk remekül haladt előre, amíg Ross rá nem jött, hogy Rachel érzéseket táplál iránta. Bár kezdetben próbált ellenállni, emlékeztetve magát, hogy Julie-val van, Ross nem bírta sokáig, és csókolózott Rachellel, miközben még mindig Julie-val randizott.

Birtoklás

A harmadik évad kemény volt, amikor a Jóbarátokban Ross és Rachel a szakítás felé tartott. Végül az vezetett a szétváláshoz, hogy Ross borzasztó birtokló módon viselkedett Rachellel, miután a nő elkezdett Markkal dolgozni. Ahelyett, hogy bízott volna Rachelben, inkább bement a munkahelyére, leégette a kollégái előtt, és extravagáns ajándékokat küldözgetett a lány akarata ellenére, hogy egyértelművé tegye Mark számára, hogy Rachelnek pasija van. Rachel még egy poént is elsüt arról, hogy Ross akár körbe is pisilhette volna a területét Rachel íróasztala körül. Ross viselkedése hamar frusztrálóvá és basáskodóvá válik, és nem meglepő módon Rachel hamar belefárad.

Intenzív féltékenység

Mark létezése már azelőtt is elég volt ahhoz, hogy Ross kiakadjon tőle, mielőtt Rachel elkezdett volna vele dolgozni. Rossnak csak annyit kellett tudnia, hogy Mark egy jóképű fickó, aki munkát ajánlott Rachelnek, hogy utálja őt. Sajnos Ross sosem adott alább a féltékenységből, még akkor sem, amikor már az összes barátja ezt tanácsolta neki. Ehelyett Ross még rá is kapcsolt a féltékenykedésre, sőt, akkor sem tudott túllépni a féltékenységén, amikor ő és Rachel már nem voltak együtt. Pedig Rossnak nem okoz gondot új romantikus vagy szexuális lehetőségeket keresni a szakítás után.

De ami a legrosszabb talán mind közül, hogy Ross tudta, hogy létezik egy szexvideó róla és Rachelről – még ha nem is szándékosan vette fel -, de soha nem mondta Rachelnek, hogy létezik, amíg nem volt rá szüksége bizonyítékként.

És azt sem mondta el a nőnek, hogy igazából nem váltak el hivatalosan miatta, amíg sarokba nem szorult, és be nem kellett vallania az igazságot.

 Getty Images)

Ross Geller a Jóbarátok sorozatból (Forrás: Getty Images)

Szexizmus

Ahelyett, hogy Ross örülne annak, hogy Rachellel találtak egy normális, kedves dadust, a férfi inkább fennakad azon, hogy ez a dadus történetesen egy férfi. Ross felháborodik azon, hogy vannak férfiak, akik kimutatják az érzéseiket, és büszkék is rá, és határozottan úgy gondolja, hogy dadusnak lenni kizárólag női munka. Ami, tekintve Ross reakcióját arra, hogy Ben évekkel korábban egy Barbie-babával játszott, amin szintén kiborult a kedves apuka, nem volt túl nagy meglepetés. Ross szerint akár játék, akár igazi, a lényeg, hogy a babák a lányoknak valók, nem a fiúknak. 

Ross az egész sorozat alatt nem hajlandó változtatni a viselkedésén vagy a hozzáállásán, ám sok ilyen elemet inkább viccnek játszanak ki, mintsem hogy Ross Geller mérgező személyiségével foglalkoznának. Bár meg lehet védeni azzal, hogy a bizalmi problémái az első felesége hűtlenségében és leszbikusságának felfedezésében gyökereznek, az, hogy Ross nem tesz erőfeszítéseket a fejlődésre, változásra, elég ahhoz, hogy a toxikus kategóriába kerüljön. Alacsony önbecsülése és bizonytalansága kihat a szeretteire, mivel hajlamos ezeket másokra kivetíteni.

Ezekben a helyzetekben önmagát teszi áldozattá teszi, és a kamaszkori, a női elutasítással gyakran szembesülő, bunkó korszakához nyúl vissza. Ross Geller alig leplezett homofóbiája és tiszteletlensége sokszor megmutatkozik a sorozat epizódjaiban. Istenkomplexusa alacsony önbecsülésével párosulva a kínosan törékeny férfiasság vicces elegyévé teszi. Bár tiszteljük a Ross-Rachel szerelmes sztorit, Geller kétségtelenül az egyik legmérgezőbb karakter a ’90-es évek televíziós történetében.

Források: 1, 2, 3

Rosst már 4K-ban is nézheted a Maxon a Jóbarátok epizódjaiban.

The post Ross Geller a Jóbarátokból a ‘90-es évek egyik legmérgezőbb karaktere volt a tévében first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!