Rossz véleménye van a magyaroknak az ország gazdaságáról, legnagyobb problémának pedig a korrupciót látják az Ipsos szerint

1 hét ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kiemelkedően rossz véleménye van a magyaroknak az ország gazdaságáról a világ többi nemzetéhez képest – írja a 24.hu az Ipsos „Mi aggasztja legjobban a világot” felmérése alapján. A tavaszi közvélemény-kutatásban a magyarok 83 százaléka mondta azt, hogy rosszul mennek a dolgok Magyarországon, a legnagyobb problémaként pedig a korrupciót, a szegénységet és az inflációt emelték ki a válaszadók.

Az összes megkérdezett országban átlagosan 38 százalék vélte úgy, hogy gazdasági szempontból jól áll az országa, az indiaiak jelenleg a legelégedettebbek, míg az argentinok látják a legborúsabban a helyzetet. A felmérésben a magyarok 83 százaléka mondta azt, hogy általánosságban rosszul mennek a dolgok Magyarországon, ami pedig a hibahatárt meghaladó, 7 százalékpontos esés a januári eredményhez képest. Ehhez képest a megkérdezett országok közül csak a peruiak látták negatívabban az országuk teljesítményét. A vizsgált országok között ezzel az eredménnyel hazánk hátulról a harmadik helyet foglalja el az országok rangsorában.

Az Ipsos a régióban mellettünk még Lengyelországban tette fel ugyanezeket a kérdéseket, az ott élőknek az év elején 43 százaléka volt pesszimista, míg áprilisban már 59 százaléka. A lengyelek esetében tehát nagy volt az esés, de még így is messze vannak a magyar eredménytől.

A kutatásban az egyes területeket külön is vizsgálta az Ipsos, amiből nyolcnak az adatait tették közzé. Ezekből a magyarok számára a terrorizmus, a klímaváltozás és a nemzetközi katonai konfliktus voltak a legkevésbé érdekesek, míg a leginkább a korrupció, a szegénység és az infláció aggasztotta a megkérdezetteket.

A rendszeresen elkészített jelentés március végétől április elejéig zajlott, és 29 országból több mint 25 ezer szavazókorú ember részt vett rajta. A minta nagyjából 1000 fős volt 12 országban, és 500 fős 16 másik országban, köztük Magyarországon is. Az Ipsos szerint az eredmények reprezentatívnak tekinthetőek. A hibahatár 1000 fős mintánál 3,5 százalékpont, 500 fősnél 5 százalékpont.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!