Rubik Ernő azt tartja élete legjobb döntésének, hogy feleségére bízta a pénzügyeit

2 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Idén ötven éve találta fel Rubik Ernő a „bűvös” kockát, amiből azóta több mint 500 milliót adtak el világszerte – ez alkalomból a Daily Mail készített interjút a magyar feltalálóval.

Rubik, aki életében először matematika korrepetálással keresett pénzt még tizenéves korában, maga sem gondolta 1974-ben, hogy a diákjai számára kitalált kockával egyszer egy vagyont fog keresni. „Nem is álmodtam róla, hogy egy rejtvény feltalálásával megütöm a főnyereményt. Egyszerűen csak érdekesnek találtam, ahogy a tanítványaim és a környezetem is” – meséli Rubik, akinek eleinte egy hónapig tartott kiraknia a kockát. Ekkoriban a Budapesti Iparművészeti Főiskola oktatója volt, és azt hitte, nem lehet majd eladni a kockát, mert túl nehéz megoldani.

Aztán rájöttem, hogy semmi sem túl bonyolult ahhoz, hogy egy tanár tanítson vele, a fiatalok pedig tanuljanak belőle.

A kocka értékesítésével mára milliárdos lett, de a pénz a sohasem érdekelte igazán. Gyermekkorában nem sokat beszéltek otthon a pénzről, főleg azért, mert alig volt belőle. „Gyermekkorom a vasfüggöny mögött telt az 1950-es évek Magyarországán, így megtanultunk boldogulni abból, amink volt. Azt hiszem, ez bennem maradt, mert még most sem gondolok a pénzre, hacsak nem kell bankba mennem. […] Számomra a pénz praktikus módja az áruk cseréjének, de én sohasem hajszoltam, és soha nem gondolkodtam rajta, hogy hiányzik-e. Ha van mit enni, van mit felvenni, és van időd arra, amit szeretsz csinálni, az épp elég” – mondja.

1980-ra már több mint egymillió darabot adtak el belőle Magyarországon, de ez még csak apró profitot hozott. Az igazi sikert azt hozta, mikor Amerikába is kijutott. Ez persze akkoriban nem volt könnyű, a szocializmusban korlátozva volt, mennyi profitot hozhat be az országba. De legalább a régi Fiat 500-as autóját le tudta cserélni egy Volkswagen Golfra.

A lap azt is megkérdezte tőle, hogy mi volt a legjobb pénzügyi döntése, erre Rubik így válaszolt:

Az, hogy megkértem a feleségemet, Ágnest, hogy legyen a főnök. Megakadályozza, hogy rossz döntéseket hozzak.

Rubik saját bevallása szerint szerény életet élnek, a legnagyobb beruházásuk eddig az volt, hogy vásároltak egy ingatlant Spanyolországban, hogy telente is élvezhessék a jó időt.

A feltaláló első számú pénzügyi prioritása a fiatalok oktatása, és szerinte a világ kormányainak is ez kellene, hogy legyen. „Szerintem a kormányok költségvetésének felét az oktatásra kellene fordítani” – mondja.

Kapcsolódó
Rubik Ernő: A járvány és a klímaváltozás is egy rejtvény, amire megoldást kell találnunk
Lassan ötven éve, hogy feltalálta a bűvös kockát, ami meghódította a világot. De vajon mi izgatja mostanában, és zavarja-e, hogy első találmánya mindent beárnyékol?

The post Rubik Ernő azt tartja élete legjobb döntésének, hogy feleségére bízta a pénzügyeit first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!