A sajtkrémleves két esetben jut eszébe az embernek. Ha nagyon szereti a sajtot és a krémleveseket, vagy pedig kisebb halmokban állnak a hűtőben a valaha jobb napokat látott sajtvégek, amiket már senkinek sincs kedve megenni ebben az állapotában. Sajtkrémlevesként persze mindenkinek kelleni fog!
Az elkészítésének két útja van, az egyszerű és a bonyolult. A bonyolulthoz természetesen be kell szerezni egy csomó hozzávalót, amit meg kell tisztítani, felvágni, dinsztelni, megfőzni – ez is jó, ha nagyon ráérünk. Ebben az esetben tulajdonképpen mi készítjük el a levesalapot, amit sajtkrémlevessé fejlesztünk.
A másik lehetőség, az egyszerűbb pedig a maradék leves, sőt a leveskocka vagy levespor. Ez nem jelent automatikusan minőségromlást, ma már ugyanis lehet kapni kiváló minőségű, bio levesporokat a drogériákban (igen, a drogériákban, szinte minden drogériának van bio élelmiszer részlege!) Ezekből egészen finom levest lehet készíteni, ha gyorsan van szükségünk alaplére. A legkommerszebb leveskockákból úgyszintén, ha szeretjük. Kicsit ugyan egyenízű lesz tőlük az étel, de hát ugye nincsen rózsa tövis nélkül. Gondoljunk a megspórolt időre!

Sajtkrémleves: még több sajt soha nem árthat! (Fotó: PickStock, Getty Images)(
Tehát, ha valamilyen úton-módon hozzájutottunk egy zöldségleveshez (vagy egyszerűen megmaradt otthon), két egyszerű lépéssel sajtkrémlevessé turbózhatjuk. Kell bele sajt (jé!), lehetőleg minél többféle, annál finomabb lesz. Nem baj, ha egy kicsit állott vagy száraz, a sajtkrémleves el fogja nyelni – de a sajt penészes ne legyen!
Természetesen friss sajtból is főzhetjük, ekkor érdemes úgy készíteni, hogy a mennyiség a kevésbé előkelő fajtákból kerüljön ki. A puccos, méregdrága sajtokat pedig csak ízesítőnek szórjunk bele. Vagy ahogy gondoljuk.
Sajtkrémleves recept – levesbetétekkel
A sajtkrémlevest tovább pimpelhetjük különféle izgalmas levesbetétekkel. Persze a gyerekek kedvence a levesgyöngy lesz, a felnőttek ízléséhez viszont leginkább kruton, fokhagymás-sajtos pirítós vagy ropogós, sült bacon, esetleg kolbászchips felel meg.
A sajtos pirítós sütőben készül, lényege, hogy teljesen keményedjen meg, mert a levesben úgyis megszívja magát. Ebből következik, hogy a recept szintén alkalmas a nem egészen friss kenyér vagy kifli ellövésére.
A kruton, a ropogós bacon és a kolbászchips pedig serpenyőben készül. Vigyázzunk rá, hogy egyszerre csak keveset süssünk, annyit, amennyi közvetlenül érintkezni tud a serpenyővel, így tényleg ropogós lesz.

Sajtkrémleves krutonnal (Fotó: Fascinadora, Getty Images)
Hozzávalók:
- 2 leveskocka (vagy 1 liter vízhez szükséges mennyiségű bio levespor)
- 1,5 liter víz
- 20 dkg sajt, lehetőleg többféle
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- csipetnyi szerecsendió
- pár szál petrezselyem
Elkészítés:
- A vizet feltesszük forrni és feloldjuk benne a leveskockát (vagy a levesport).
- Közben lereszeljük a sajtokat és beleszórjuk a levesbe. Addig forraljuk, míg teljesen fel nem oldódik.
- Ekkor egy kevés vízben elkeverjük a lisztet, felhígítjuk a forró levessel, majd visszaöntjük, pár percig forraljuk.
- Legvégül a tejszínt öntjük bele, ezzel már nem forraljuk tovább, csak elkeverjük. Megkóstoljuk, és ha kell, utánsózzuk (bár ez nem valószínű, a sajt is sós), beleszórjuk a szerecsendiót.
A tányéron apróra vágott petrezselymet szórunk a tetejére, és a kedvenc levesbetétünkkel jóízűen elfogyasztjuk.
The post Sajtot nem dobunk ki! Mennyei sajtkrémleves friss vagy maradék sajtokból first appeared on nlc.