Scholz a támogatásáról biztosította a balti államokat

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Németország katonai támogatásáról biztosította baltikumi NATO-szövetségeseit Olaf Scholz német kancellár, aki hétfőn a Balti-tenger térségébe látogatott.

Németország szilárdan áll a balti államok mellett

– jelentette ki Scholz, aki Gitanas Nauseda litván elnökkel együtt a litvániai Pabradban, a NATO hadgyakorlatán a német hadsereg katonáival is találkozott. A kancellár hozzátette: a NATO-hoz való tartozás azt jelenti, hogy “megvédjük egymást, és minden tagország számíthat ránk abban, hogy megvédjük területének minden centiméterét”.
Litvánia, Lettország és Észtország Ukrajna legelszántabb támogatói közé tartozik, miközben mindhárom állam határos az Ukrajnában háborút folytató Oroszországgal.

Németország mintegy 4800 katonából álló, állandó Bundeswehr-hadtest Litvániába telepítésére készül. Az egység a tervek szerint 2027-re érné el a teljes hadkészültséget, de előkésztő különítménye már korábban Litvániába érkezett.

A német hadsereg 10. páncélos hadosztályának katonái jelenleg egy NATO-gyakorlaton vesznek részt a balti országban.
Scholz emlékeztetett rá, hogy Németország szándékai szerint már ettől az évtől hazai össztermékének két százalékát évente katonai célokra fordítja, és kiemelte az Ukrajnának nyújtott további német katonai támogatás jelentőségét is, példaként említve egy harmadik Patriot légvédelmi rendszer átadását, amivel Ukrajna a légvédelmét erősítheti.

Scholz útjának következő állomása a lett főváros, Riga lesz, ahol a három balti állam kormányfőivel tárgyal egyebek között biztonsági és védelmi kérdésekről.

(MTI)

The post Scholz a támogatásáról biztosította a balti államokat first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!