Mennyit sózhatunk, ha egészségesek akarunk maradni? Tényleg Napóleon szabadította ránk a cukor tömegtermelését? És találhat-e kihívást egy Michelin-csillagos séf a zsíros kenyér elkészítésében?
Többek között ilyen kérdésekre is keressük a választ a Filézőben, a 24.hu megújult formátumban visszatérő gasztronómiai podcastjában. A lényeg persze nem változik: továbbra is a főzéssel, a tányérra kerülő ételekkel, illetve a táplálkozáshoz kapcsolódó szokásokkal és hiedelmekkel foglalkozunk. Ám a hétről hétre cserélődő vendégek helyett, ezúttal állandó szakértőket hívunk segítségül, hogy új oldalairól mutathassuk meg mindennapi ételeinket. A mostani évad hat epizódjában hat alapvető konyhai alapanyagot járunk majd körül, amelyekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden fontosat tudunk róluk. Ezek a következők:
- Só
- Liszt
- Olaj/zsír
- Hús
- Krumpli
- Cukor
Először Saly Noémival, gasztrotörténeti szempontból járjuk körbe, hogy az egyes ételeknek miként változott a megítélésük, értékük és mindennapi használatuk az idők során, majd Tóth Szilárddal, a Salt étterem séfjével beszélgetünk arról, mit lehet belőlük kihozni a konyhában (akár egy Michelin-csillagos étteremben, akár otthon), végül pedig Szabó Adrienn dietetikussal vesszük át, mit érdemes tudni az egyes alapanyagokról élettani szempontból.
Az új évad november 23-án, szombaton indul, és onnantól kezdve hat szombaton át érkeznek az újabb részek. Ezeket egyelőre a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatják meg, akiket a podcasthoz kapcsolódó téli élő eseményről is elsőként értesítünk majd.
A műsor korábbi epizódjait itt lehet meghallgatni.
The post Só, liszt, hús, cukor: a megújult Filézőből minden kiderül, amit legalapvetőbb ételeinkről tudni érdemes first appeared on 24.hu.