Sokan a politikai rendszer totális katasztrófájaként fogják megélni, ami a választás után Budapesten jön

1 hét ezelőtt 21



bohócdoktor szja 1% felajánlás

  • Megrengetheti a belpolitikát az EP-választás eredménye Tóka Gábor szerint.
  • A fővárosi helyzetet közben Magyar Péter pártja teszi bonyolultabbá.
  • A leendő főpolgármesternek a három új szereplő közül legalább kettővel meg kell majd alkudnia.
  • Hosszú alkudozások és rengeteg vita jöhet, amihez senki sincs hozzászokva.

Az EP-választáson „kisebbségbe” kerülhet a Fidesz, de túl nagy földindulás nem várható – vagyis egy párt sem előzi majd be - mondta a 444.hu-nak Tóka Gábor politológus, a Vox Populi választási kalauz blog szerzője.

A közvélemény-kutatási adatok átlaga alapján jelenleg azzal számol, hogy a Fidesz 10, a Tisza Párt 7, a baloldali összefogás 2, a Kutyapárt és a Mi Hazánk pedig 1-1 képviselőt küld az Európai Parlamentbe.

És ennek ugyan lesz „belpolitikai földindulás vonzata”, de Tóka szerint ez idővel kifullad.

„Ahogy 2006-ban, úgy nyilván most sem lesz előrehozott választás az ellenzék kérésére, noha a választás utáni költségvetési intézkedések miatt nagy biztonsággal elmondható, hogy tovább zuhan majd a Fidesz támogatottsága.”

De mi lesz Budapesten?

Tóka Gábor azt mondja, nem Magyar Péter budapesti színre lépése miatt lesz koalíciókényszer a Fővárosi Közgyűlésben. A jelenlegi számok alapján egyedül sem a Karácsony Gergely támogatóinak (vagyis a DK-MSZP-P illetve a momentum képviselőinek), sem a Fidesznek nem lett volna többsége. Ahhoz a kutyapártosokra vagy Vitézyékre mindenképp szükségük lett volna.

Tóka Gábor szerint Magyarék indulása jó eséllyel azt döntötte el, hogy a három új szereplőből legalább kettő kelleni fog a többséghez.

Ha pedig csak alkalmi koalíciók lesznek, akkor a főpolgármesternek szavazásról szavazásra kell megnyernie a képviselőket. Fordított helyzetben alkalmi együttállások nyúlnak át a feje felett.

Tóka Gábor szerint a választás után

„eddig soha nem látott élet lesz a főváros kormányzásában”,hiszen mindenki meg akarja majd mutatni, hogy semmilyen mutyiban nem partner.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!