Stílus és gyűlölet

2 hete ezelőtt 14



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Üdv mindenkinek az egyelőre esős májusban! Ez a Reggel 4 hírlevél (nem az egyetlen), benne az elmúlt nap főbb híreivel.

BELFÖLD

Magyar Péter tüntetésére várják a Magyar Péter-stílusban öltöző tüntetőket. Arra amúgy nem számíthatott a Fidesz, hogy a tavaly decemberi választásirendszer-módosítás a Tisza Pártot hozza majd helyzetbe. Erzsébetvárosban, Újbudán és a XVIII. kerületben indít polgármesterjelöltet Magyar Péter pártja.

Gyurcsány szerint a gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak a szereplései Magyar Péternek, akinek a nevét sem írta le. Dobrev Klára szerint ha Orbán kisebbségbe szorul, előrehozott választások jöhetnek.

A közmédia Megafon-szerű videók gyártásába kezdett, a Döndi Duó és Roli pedig énekelve kérnek minden tiszabőit, „szavazzon a Bíró Zoltánra”.

A Médiatanács megbüntette Sebestyén Balázsékat, mert „a rasszizmust humorforrásként használták”: 800 ezret kell fizetniük, mert Musimbe Dávid Dennis származásával viccelődtek.

  • Novák Katalinnak gazdasszonya is lesz a három titkárnőjén felül, havi 700 ezer bruttót kap majd.
  • Menczer Tamás szerint hatalmas lépésekkel visz bele minket NATO a háborúba.
  • „Pénzem kevés van, úgy látom, te képes leszel elszedni” – mondta Lázár János egy videón Szentkirályi Alexandrának.

GAZDASÁG

Rendkívüli árváltozással esnek tovább az üzemanyagárak: a gázolaj ára szűk egy hónap alatt 40 forintot csökken, a benzinár március végi szintre kerül.

Nem ad pénzt az állam a felsőoktatási béremelésre, az inflációkövető bérezés pedig az államtitkár szerint „jogszabályilag lehetetlen”: a felsőoktatási dolgozók harmadszor tárgyaltak Hankó Balázs államtitkárral, aki az egyetemek saját belső forrásaiból biztosítana pénzt a béremeléshez, az ötletet kifütyülték a tüntetők.

A rendőrség megtagadta a nyomozást a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos iratok kiadásának ügyében, pedig az Energiaügyi Minisztérium olyan dokumentumokat küldött Tóth Bertalannak, amiken a sok kitakarás miatt csak a névelők látszódtak.

Bácsszőlős fideszes polgármestere állítólag azért káromkodott Hadházy Ákossal, mert vécére kellett mennie: Szarvas Róbert jogtalanul élt az uniós pénzből felújított orvosi lakásban, de szerinte az EU úgysem fogja megbüntetni a falut.

GYŰLÖLET

Salman Rushdie megírta a megkéselésének történetét, remélve, hogy övé lehet majd az utolsó szó: 2022-ben millimétereken múlt a világhírű indiai-brit író élete. A magyarul is megjelent új könyve, a Kés egyrészt a merénylet és egy súlyosan megsebesített test története, közben határozott kiállás a művészet szabadsága mellett.

Egyre durvábbak az Amerika-szerte zajló egyetemi tüntetések: összecsaptak egymással a palesztinbarát és Izrael-párti tüntetők a Los Angeles-i egyetemen, a rendőrség elkezdte lebontani a barikádokat. A Bloomberg azt írja, Törökország a gázai háború miatt megszakítja a kereskedelmi kapcsolatot Izraellel.

Náci karlendítés közben fotózkodtak páran a Mi Hazánk majálisán, Novák Előd azt mondta, „a jogszabályok szerint belefér”, szerinte „nem ez a legnagyobb dolog, hogy ki lendít kart, ki nem lendít kart”.

A TEK ment el egy 15 éves fiúért, aki TikTokon fenyegetőzött egy mecset megtámadásával: az érdi fiú követte azt az ausztrál férfit, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon.

KÜLFÖLD

Emmanuel Macron szerint minden nacionalista európai párt titkolt „brexista”, nem érdekük, hogy az EU meghatározó világpolitikai tényező legyen.

A távollétében apja indította el a Magyarországon fogva tartott olasz antifasiszta aktivista EP-kampányát: Ilaria Salist a baloldali olasz pártszövetség küldené Brüsszelbe.

A heroin előállításához szükséges ópiummák kereskedelmét Közép-Amerikában teljesen tönkre vágta a fentanil, vagyis a szintetikus opioid, ami miatt egyre többen halnak meg drogtúladagolásban.

Szankciók, ha nem működnek: 6,86 milliárd dolláros a veszteség a Gazpromnál, az árbevétel konkrétan felére zuhant.

Az arizonai szenátus megszavazta az 1864-es abortuszt tiltó törvény hatályon kívül helyezését, és ha a kormányzó is aláírja a jogszabályt, a terhesség 15. hetéig legális lesz az abortusz az államban.

  • Az USA szerint Oroszország vegyi fegyvert (az I. világháborúban kifejlesztett klórpikrint) vetett be Ukrajnában.
  • 48 ember meghalt, amikor beszakadt egy kínai autópálya: a 18 méteres lyukba 23 autó hajtott bele.
  • Váratlanul meghalt a férfi, akit szivárogtatás miatt rúghattak ki a Boeing egyik beszállítójától.

SPORT

„Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc” – mondta a főnökéről Galló Vilmos válogatott hokis, miután kikaptak a románoktól, de azóta bocsánatot kért.

A szerb elnök olimpiát rendezne Magyarországgal közösen, noha az olimpia rendezését egy város szokta megkapni, nem pedig országok.

  • Először neveztek ki női edzőt német harmadosztályban szereplő focicsapat élére.

És megint volt Tyúkól is.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!