Szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos: a katasztrófavédelem szakembere avatott be bennünket, hogyan előzhetjük meg a bajt, sőt most ingyenes életmentő eszközöket is kisorsolunk

1 hét ezelőtt 14



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bárkivel megtörténhet, bármikor lecsaphat. A szén-monoxid mérgezés egy igen alattomos dolog, ami láthatatlanul, hangtalanul lopakodik be otthonainkba, s veszélyezteti szeretteink, s saját életünket. Nem különben emberéleteket követelhetnek az otthonainkban felcsapó lángok, főleg, ha éjszaka, amíg alszunk üt be a baj. Ezért különösen fontos, hogy gondoljunk biztonságunkra, s előzzük meg a tragédiákat.

Ehhez pedig nincs is szükségünk másra, minthogy szén-monoxid érzékelővel, illetve füstérzékelővel lássuk el otthonunkat, mert ez a kettő kicsiny szerkezet sok esetben bizonyította már, hogy életeket menthet, tudtuk meg Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagytől, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, sajtószóvivőjétől.

Ezért, a szegedi lakosok még nagyobb biztonsága érdekében a katasztrófavédelem és szerkesztőségünk közös kampányában, most három szén-monoxid érzékelőt, illetve egy hő- és füstérzékelőt juttatunk el ingyenesen a lakosokhoz.

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN NEM TÖRTÉNT VÁRMEGYÉNKBEN HALÁLOS KIMENETELŰ MÉRGEZÉS

Beszélgetésünk során Molnár Krisztina elmondta, tapasztalataik szerint szerencsére Csongrád-Csanád vármegyében és Szegeden is egyre többen rendelkeznek szén-monoxid érzékelővel, a háztartások 80%-ában már megtalálható az életmentő készülék. Sőt, az elmúlt években nem is történt vármegyénkben halálos kimenetelű mérgezés, pont azért, mert azokban a lakásokban, ahol volt szén-monoxid, mindenhol volt szén-monoxid érzékelő is.

HÉTÉVENTE SZÜKSÉGES AZ ÉLETMENTŐ KÉSZÜLÉK CSERÉJE

“Ezeket, hogyha felszereljük, akkor a lakóknak ott helyben jelez. Különösen olyan helyekre kell felszerelni, ahol nyílt égésterű tüzelő – és fűtőberendezés, cserépkályha van, vagy régebbi, elavult a fűtési, illetve vízmelegítő rendszerünk. Ha a szén-monoxidod érzékeli a levegőben az életmentő készülék, akkor azonnal jelez. A szén-monoxid csak egy nagyon picit könnyebb a levegőnél, ezért ezeket nem a mennyezetre szoktuk javasolni, hanem fejmagasságba célszerű elhelyezni ” – magyarázta számunkra Molnár Krisztina. Hozzátette, általában hét évre szavatolja a gyártó ezeknek a készülékeknek a biztonságos és hatékony működését. Hét év után viszont le kell cserélni ezeket a berendezéseket.

A SZÉN-MONOXID ÉRZÉKELŐ ÉS A FÜSTÉRZÉKELŐ KÜLÖNBÖZŐ CÉLOKAT SZOLGÁL, DE MINDKETTŐ MEGLÉTE ÉLETET MENT

A szén-monoxid érzékelő mellett ugyanolyan fontos, hogy otthonunkat füstérzékelővel is felszereljük. Mint a tűzoltó főhadnagy beavatott bennünket, ezzel kapcsolatban már negatívabbak a tapasztalataik. “Nagyon kevés háztartásban van füstérzékelő. A beavatkozások során a háztartások mindössze 1-2%-ában tapasztaljuk, hogy füstérzékelőt használnak a lakók, pedig ugyanolyan jelentőségű, mint a szén-monoxid érzékelő. Hasonlít is a két készülék egymásra és sokan össze is keverik. Sokan azt hiszik, ha megvesznek egy szén-monoxid érzékelőt, akkor a füsttől, vagy a tűztől is biztonságban vannak, pedig nem. Teljesen más elven működik a hő – és füstérzékelő” – avatott be bennünket Molnár Krisztina. Azt is elárulta, ezeket a berendezéseket már kimondottan a mennyezetre érdemes felszerelni, valamint hét év után ugyanúgy cserélni szükséges őket, mint a szén-monoxid érzékelőket.

Nézd meg videónkat is, melyben Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy oszt meg hasznos információkat a két életmentő készülékről.

Ha pedig szeretnéd szerettedet, családtagodat, barátodat, ismerősödet biztonságban tudni a katasztrófavédelem és a Szeged365.hu közös játékával, és megnyerni a három szén-monoxid érzékelő, illetve egy hő- és füstérzékelő egyikét, keresd játékunkat közösségi oldalunkon!

Operatőr és fotó: Magyar Andor

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!