Szlovénia hamarosan önálló államként ismerheti el Palesztinát

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A szlovén kormány csütörtökön kezdeményezte Palesztina államként való elismerését – közölte Tanja Fajon külügyminiszter az X-en.

Kiemelte: ez az első és visszafordíthatatlan lépés. Az elismerési indítványt egy hónapon belül vagy legkésőbb június 13-ig benyújtják a parlamentnek – tette hozzá.

Szlovénia ezzel egyértelmű üzenetet küld a közel-keleti béke és a kétállami megoldás sürgős szükségességéről

írta Fajon.

A lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben leszögezték: készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés „pozitív hozzájárulást jelent, és a körülmények is megfelelőek”.

A Palesztina független államként való elismerésére vonatkozó javaslatot a ljubljanai kormány készíti el, majd jóváhagyásra a parlament külpolitikai bizottsága és a nemzetgyűlés elé terjeszti.

Az elfogadáshoz egyszerű többség is elegendő. A kormánykoalíció pártjai támogatják Palesztina elismerését, a két ellenzéki párt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) azonban visszafogottan nyilatkozik, vagy teljesen ellenzi a javaslatot.

(MTI)

The post Szlovénia hamarosan önálló államként ismerheti el Palesztinát first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!