Szlovénia öt év múlva megelőzheti életszínvonalban Olaszországot, mi a románokkal küzdünk majd

3 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, áprilisi trend-előrejelzései szerint Szlovénia az életszínvonalat, pontosabban a vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP-t tekintve 2029-re megelőzheti Olaszországot – írja a Bloomberg hírügynökség. Ezzel Szlovénia lehet az első olyan kelet-európai ország, amely az egyik legnagyobb nyugat-európai gazdaságot felül tudja múlni. Olaszország gazdasági erejét egyébként jelzi, hogy a hét fejlett ipari országot tömörítő G7 csoport tagja.

A szlovénok már most is megelőzik egyébként a spanyolokat, a portugálokat és a görögöket, így ha az olaszokat is lehagyják, akkor Dél-Európa minden jelentősebb államát felülmúlják életszínvonalban az évtized végére.

Persze az IMF-nek vannak más térképei is – az idővonalat böngészve kiderül, hogy például az olaszok még fejlettebbek lesznek 2029-ben a szlovénoknál (nem vásárlóerő-paritáson számítva az egy főre eső GDP-jük nagyobb lesz a délszláv országénál), de a trend egyértelmű: délnyugati szomszédunk gyorsabban fejlődik Itáliánál.

Összehasonlításul: 2029-re Magyarország nem Szlovéniával és Olaszországgal versenyez majd egy ligában, hanem Románia közelíti hazánkat a vásárlóerő-paritásos mutató szerint.

Magyar szemmel irigylésre méltó, hogy a szlovén GDP 2023 eleje óta folyamatosan növekszik. 2023 utolsó negyedévében 2,2 százalékos volt az éves szintű növekedés, ami a növekedési ütem gyorsulását is jelzi az egy negyedévvel korábbi 1,3 százalékhoz képest. Tavaly az egész évi növekedés 1,6 százalékos volt a szlovén statisztikai hivatal szerint, míg a magyar GDP 0,9 százalékkal zsugorodott a KSH adatai alapján.

A gazdasági növekedés mellett Szlovénia népessége is gyarapszik. Tavaly januárban 2 millió 117 ezer ember élt délnyugati szomszédunkban, az idén januárra a lélekszám 2 millió 124 ezerre kúszott fel, míg a hasonló magyar érték 15 ezer fős csökkenést jelez.

Szlovéniában mindössze 3,4 százalékos a munkanélküliség, és csökkenő trendet mutat: az előző három hónaphoz képest – ötezer fővel – 35 ezerre mérséklődött a tavalyi az utolsó negyedévben. A hazai munkanélküliség 4,4 százalékos a KSH szerint. A szlovéniai infláció 3 százalékra zsugorodott – ami Magyarországhoz képest igencsak jó eredmény, főleg, hogy a szlovénoknál ez a mutató csökken, nálunk viszont épp a legutóbbi adat minimális emelkedést mutat.

Ilyen gazdasági eredmények láttán azt gondolhatnánk, hogy Szlovéniában stabil a kormány helyzete. Ehhez képest a jobboldali ellenzék tüntetéseket szervez a kormány ellen, az elemzők a kabinet bukásának esélyeit tárgyalják szinte folyamatosan, a miniszterek pedig örülhetnek, ha egy évig meg tudják tartani a pozíciójukat. Egy elemzés szerint az eddigi két éve alatt hat miniszterétől vált meg a 2022-ben hatalomra került balliberális koalíciót vezető kormányfő, Robert Golob. Azaz

átlagosan négyhavonta bukik meg egy kormánytag Ljubljanában.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

The post Szlovénia öt év múlva megelőzheti életszínvonalban Olaszországot, mi a románokkal küzdünk majd first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!