Szövetségese szerint Biden fontolgatja, hogy visszalépjen az elnökjelöltségtől

2 napja ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Joe Biden tisztában van vele, hogy elbukhatja az elnökjelöltségét, ha a következő időszakban nem tud meggyőzően szerepelni a nyilvánosságban, állítja egyik közeli szövetségese a New York Times szerint. Az ominózus jelölti vita óta a lap névtelen forrása az első, aki azt állítja: Biden a visszalépést fontolgatja.

Az amerikai elnököt többek közt a lap szerkesztősége is visszalépésre szólította fel.

Magyar idő szerint péntek hajnalban zajlott az év első amerikai elnökjelölti vitája a CNN szervezésében, Joe Biden és Donald Trump egy sor kérdésben csaptak össze az abortusztól adópolitikán át a Capitolium ostromáig. Biden egy ponton az Egyesült Államok történelmének legrosszabb elnökének nevezte elődjét, de a vita alighanem az ő kifejezetten halvány, a demokraták számára egyenesen aggasztó teljesítményéről marad emlékezetes.

A Times/Siena friss közvélemény-kutatása szerint Trump hat százalékponttal előzi Bident a bizonytalan szavazók körében, a regisztrált szavazóknál pedig a demokrata elnök már nyolc százalékponttal marad el elődjével szemben.

Egy keddi Reuters/Ipsos felmérés szerint a regisztrált szavazók nagyjából egyenlő arányban, 40-40 százalékban támogatnák mind Bident, mind Trumpot. Egy június közepi kutatás még marginális, két százalékpontos előnyt állapított meg Trump javára 41-39 arányban. A CBS News/YouGov vasárnap közzétett felmérése szerint a regisztrált demokrata szavazók hetvenkét százaléka gondolja úgy, hogy az elnök nem rendelkezik a tisztség betöltéséhez szükséges mentális és kognitív egészségi állapottal, és minden második ember szerint le kellene mondania.

A Fehér Ház szóvivője a Times kérdésére tagadta, hogy az elnökben egyáltalán felmerült volna a visszalépés lehetősége. A források szerint azonban Biden kampánycsapatában idegesen figyelik a közvélemény-kutatások eredményeit, nézik, mennyire billennek el a számok Trump felé.

Az amerikai elnök kampánycsapatából, a Fehér Házból és a Demokrata Nemzeti Bizottságból érkező belső értesülésekre hivatkozva a Reuters szerdán írta meg, hogy Kamala Harris alelnök lehet a legesélyesebb alternatíva Biden leváltására a demokrata párton belül: a lap szerint prominens demokrata politikusok Harris mellett másokat is javasoltak Biden helyére, köztük Gavin Newsom kaliforniai, Gretchen Whitmer michigani és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzókat, de az Egyesült Államok alelnöke szinte megkerülhetetlennek bizonyul.

Címlap: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!