Távollétében apja indította el a Magyarországon fogva tartott olasz antifasiszta aktivista EP-kampányát

2 hete ezelőtt 16



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bemutatta EP-választáson induló jelöltjeit az olasz zöldpárt és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS). A jelöltek között van a Magyarországon fogva tartott antifasiszta aktivista, Ilaria Salis is, akit apja képviselt a kampánynyitón.

A baloldali pártszövetség április 19-én jelentette be, hogy Salist is indítja a júniusi EP-választásokon. A nő az AVS listavezetője lett az északnyugat-olaszországi körzetekben, valamint Szicília és Szardínia szigetén.

A fogva tartott nő apja, Roberto Salis azt mondta a kampánynyitón, Ilaria azért jelölteti magát, hogy „senkivel ne történhessen meg többé Európában, ami vele történt".

Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői.

Salist lábbilincsben vezették be első tárgyalására, ezen a gyakorlaton pedig a mai napig sem változtattak. A nő ügyvédjén keresztül a magyar börtönkörülményekre panaszkodott. Emiatt kisebb diplomáciai csörte is kialakult Olaszország és Magyarország között.

Egyelőre nem tiszta, hogy Salis mikor juthat mentelmi joghoz. A korábbi tapasztalatok alapján meg kell várnia a választások eredményét. Magyarországi ügyvédje szerint azonban a mentelmi jogot a jelöltlisták benyújtásakor biztosítják, így akár korábban is szabadulhatna a magyar börtönből.

(via MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!