Tibeti zászló kihelyezéséről értesíthették a titkosszolgálatot Hszi Csin-ping érkezése előtt

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Budapestre jön szerdán Hszi Csin-Ping kínai elnök, aminek alkalmával Tibet felszabadítása mellett tüntető kisebb csoportok lepték volna el az útját a fővárosban. Azért csak volna, mert a rendőrség közbelépett.

A 444 szerint a Mátyás templom környéki Hess András tér helyett csak a Vár területén kívül, az Ostrom utcában engedélyezték a demonstrációt, de egy másik helyszínt is arrébb rakatott a rendőrség, az I. kerületi Dózsa György tér helyett onnan 400 méterre, a Horváth kertben, Déryné szobránál lehetett volna tüntetni. A Városháza park elé tervezett megmozdulást ugyanakkor minden gond nélkül engedélyezték, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a kínai elnök útja ezt a környéket épp nem érinti.

A rendőrség a hivatalos indoklás szerint azért nem engedélyezte a demonstárciót a Hess András téren, mert az „a nemzetközileg védett személy mozgása szempontjából biztonsági deficitet generál” A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea közben egy tibeti zászlót terített ki a képviselői irodája ablakán, ezzel köszöntve a kínai elnököt. A képviselő elmondása szerint alighogy kikerült a zászló, a Hivatalból már le is szóltak neki, hogy „Kövér László és a titkosszolgalat tud a dologról”.  A párbeszédes politikust ez mindenesetre nem hatotta meg, erről szóló posztjában azt írta, a tibeti zászló nem tiltott önkényuralmi jelkép, nem szeméremsértő és semmilyen jogaszabályba nem ütközik a felmutatása, ezért nem tudja értelmezni a fenyegetést.

Nehogy már ott tartsunk, hogy nem lehet tiltakozni a kínai emberi jogi jogtiprások, Tibet elnyomása vagy az akkugyarmatosítás ellen, mert akkor bevetik a titkosszolgálatot

– fűzte hozzá a történtekhez Szabó.

The post Tibeti zászló kihelyezéséről értesíthették a titkosszolgálatot Hszi Csin-ping érkezése előtt first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!