Tippelje meg velünk az EP-választás eredményét!

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bár a belpolitikai erőviszonyok talán soha ilyen gyorsan nem változtak, mint az utóbbi néhány hónapban, a bizonytalanság nem öli ki az emberből egyik legősibb ösztönét: a tippelési kedvet. A Political Capital és a 24.hu mandátumkalkulátorának segítségével azonnal láthatja, hogy az ön listás tippjei alapján hogyan találna gazdára az Európai Parlament 21 magyar mandátuma. (A „Mentett tippek” funkciót csak akkor használja, ha a választás után lesz lelkiereje visszanézni, milyen eredményekre is számított korábban!)

Mivel az Európai Parlament tagjait listákon választjuk, a kalkulátor egyszerűen annyit tesz, hogy a betáplált tippeket a hatályos jogszabályok szerint mandátumokká alakítja. Nincs szükség tehát korábbi választási adatok felhasználására; a kalkulátorok a tippek alapján pontos mandátumeloszlást adnak.

Az egyetlen probléma akkor állhat elő, ha a kalkuláció során döntetlen eredmény adódik, tehát nem egyértelmű, hogy melyik listának jár az utolsó kiosztható mandátum. A valóságban szinte kizárt, hogy ez előforduljon, a tippelés során viszont megeshet, célszerű ezért tizedes pontossággal beírni a tippeket a jelölőszervezetek logója melletti mezőkbe. A törvény szerint ilyenkor a jelölő szervezetek sorsolt sorrendje dönt a mandátum(ok) sorsáról. Mivel azonban a sorsolásra csak a listaállítás május 3-ai határideje után kerül sor (az aláírásgyűjtés ma, azaz április 20-án kezdődik, tehát két hetük van rá a pártoknak), a kalkulátorban egyelőre betűrendben szerepelnek a listák, és ennek megfelelő sorrend szerint kapnak mandátumot döntetlen helyzet esetén.

A kalkulátort a május 3-ai határidő után frissítjük, ha a jelenleg szereplő – a közvélemény-kutatásokban mérhető – pártokon kívül mások is összegyűjtik a listaállításhoz szükséges 20 ezer aláírást, vagy ha e pártok közül valamelyik nem.

A kalkulátor nem engedi, hogy a pártok összeadva 100 százalékpontnál többet szerezzenek. A tippek beírásakor érdemes figyelni a „Kiosztható” felirat alatt szereplő értéket, amely jelzi, hány százalékpontot oszthat még ki. Ha a száz pontot túllépte, a kalkulátor blokkol, egészen addig, amíg a pártlistákra leadott összesített tippjét százra nem csökkenti.

A bejutási küszöb mindkét választás esetén 5 százalék, az ez alatt teljesítő listák nem szerezhetnek mandátumot.

A mandátumkalkulátort itt találja:

Mandátumkalkulátor
EP-mandátumkalkulátor 2024
A Political Capital és a 24.hu mandátumkalkulátorának segítségével láthatja, hogy az ön tippjei alapján hogyan találna gazdára az Európai Parlament 21 magyar mandátuma.

Eredményes tippelgetést mindenkinek!

The post Tippelje meg velünk az EP-választás eredményét! first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!