Titok, miért kellett a NER-nek az Euronews, ha „woke”

2 hete ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Vadai Ágnes (DK) azt követően fordult kérdéséével Rogán Antalhoz, hogy a Direkt36 megírta, az egyik legnagyobb európai tévécsatorna, az Euronews felvásárlásában a magyar kormányzati köröknek nagyon komoly szerepük volt, a mintegy 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták.

Az ellenzéki politikus felidézte, az oknyomozó portálhoz került iratok szerint 45 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot) egy korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd az Óbudai Egyetem alá kiszervezett tőkealap (SZTA) biztosított az Euronewst végső soron felvásárló European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapnak, amelynek egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől. A társaság annak a Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt tíz évben sorra kapták a megbízásokat a kormányzati kommunikációs kampányokban, amelyeket Rogán Antal felügyel.

A kiszivárgott dokumentumok és a befektetést ismerő források szerint az Euronews felvásárlásával az volt a cél (a „vízió”), hogy létrejöjjön az EU legbefolyásosabb, leginformatívabb médiuma, javuljon az országimázs, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön. Mivel a miniszterelnök sajtófőnöke azt állította a Direkt36-nak, hogy semmit nem tudnak az ügyletről, Vadai Ágnes a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterét kérdezte:

  • Balásy Gyula az ön megkérdezése nélkül járt el a Euronews megvásárlása ügyében?
  • Miért kellett a NER-nek az Euronews?
  • Hogyan lehetséges az, hogy a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a kormány nem tudott az ügyletről?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára minderre nem válaszolt. Csak annyit közölt, hogy a hatályos jogszabályok alapján a kormánynak a tőkealapok napi működésével kapcsolatban nincs döntési jogköre. A tőkealapok befektetési lehetőségeiről a mindenkori igazgatóság jogosult dönteni. Az országimázs javítása szempontjából érdekes döntésnek tűnhet, hogy a minap CPAC Hungary szervezői az Euronews regisztrációját is elutasította, a „woke” szerkesztőségek közé sorolták.

Kapcsolódó
Az Euronews visszavágott a CPAC szervezőinek
A csatorna úgy döntött, nem foglalkozik Orbán Viktor és szövetségeseinek konferenciájával.

The post Titok, miért kellett a NER-nek az Euronews, ha „woke” first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!