Tizenegyespárbajban jutott tovább Franciaország Cristiano Ronaldo utolsó Eb-meccsén

2 hónapja ezelőtt 51



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A németek drámai körülmények közötti Eb-búcsúja után a portugál és a francia válogatott játszott a pénteki játéknap esti meccsén.

A meccs elejét megtolta Franciaország, onnantól Portugáliajátszott fölényben. Nagy, de még csak kis helyzetet sem tudott a két csapat kialakítani.

A francia csapatnak nem ment a támadásépítés egyáltalán, a portugál csapat sok hibával játszott. Cristiano Ronaldóhoz alig jutott el labda, Bernardo Silva pontatlan volt, Rafael Leao pedig sokat hibázott, amellett, hogy a félidő leglátványosabb mozdulatait produkálta.

A második félidő egy óriási Nuno Mendes homorítással kezdődött, a portugál szárnyvédő örülhetett, hogy nem kapott műesésért sárga lapot.

A franciák lendületesen kezdték a második félidőt, ezt a lendületet csak az törte meg, mikor az orrtörése miatt maszkban játszó Kylian Mbappé arcát eltalálta a labda, egy Bernardo Silva fejest követően, a francia világsztár pedig lent maradt. Mbappénak láthatóan eléggé fájt az orra, de nem cserélték le.

A portugálok továbbra is a bal, azaz Mendes és Leao oldalán vezettek támadásokat, eredménytelenül. Végül a meccs legnagyobb helyzete 1 órányi játék után érkezett, Bruno Fernandes lőhetett tisztán kapura, de Maignan bravúrosan védte. Pár percre rá Vitinhának volt egy lövése, Maignan ismét védett. A franciáknak is volt egy nagy helyzetük, Kolo Muani lövését végül becsúszva blokkolta Rúben Dias.

A franciák Ousmane Dembélé beállítása után csavarták fel a támadójátékukat, egyre több lett a francia helyzet, és fokozódott a nyomás a portugálokon.

A meccs vége felé azonban leült a játék és megnövekedett a hibák száma. Néhány ellentámadás után tudott csak veszélyeztetni a francia csapat, de komoly helyzet nem adódott.

Jött tehát a hosszabbítás, rögtön egy Ronaldo-helyzettel, de kimaradt.

A hosszabbítás kiegyensúlyozott játékot hozott, mindkét csapat nagyon óvatos volt, de támadni is maradt erejük. Dembélé többször is emlékezetes módon cselezte el magát a kapuig, a portugáloknak inkább csak kisebb helyzeteik voltak. Egyre közelebb került a tizenegyespárbaj.

A hosszabbítás legvégén Nuno Mendes lábában volt a gól, de nem sikerült elég erőt adni a lövésébe. A franciák foghatták a fejüket, nem Mendes, hanem Giroud miatt, aki habár átöltözött a tizenegyespárbajhoz, be nem tudott állni, mert nem volt játékmegszakítás.

Jöttek a tizenegyesek, a csapatok nem hibáztak, egészen a 3. körig, mikor a portugál Joao Félix a kapufára lőtte büntetőjét. Ez a hiba súlyosnak bizonyult, Franciaország már nem hagyott ki büntetőt, így továbbjutott.

Franciaország nyert, így ők játszhatnak a spanyolokkal az Eb-döntőért. A franciák ezzel a győzelemmel egy régóta tartó rossz sorozatot is megtörtek. A meccset megelőző négy alkalommal, mikor nagy tornán (vébé vagy Eb) hosszabbításos meccset játszottak, kikaptak. Ötödikre összejött a győzelem.

Toni Kroos után a pénteki nap másik nyugdíjazottja Cristiano Ronaldo, aki pályafutását nem hagyja abba, de több Eb-n nem fog már pályára lépni.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!