Tizennégyen meghaltak, tizenheten eltűntek a mekkai zarándoklaton

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Tizennégy jordániai állampolgár életét vesztette, továbbá tizenheten eltűntek a mekkai zarándoklaton, közölte vasárnap az ammáni külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az elhunyt zarándokok közül legalább hatan hőgutát kaptak.

A szaúd-arábiai Mekkában pénteken kezdődött a muszlim hívők éves nagy zarándoklata, a háddzs. A szaúdi statisztikai hivatal szerint az idén több mint 1,8 millióan zarándokolhatnak el az iszlám vallásúak szent városába, ahol hétfőre 47 Celsius-fokos hőséget jeleztek előre. A háddzs szerdáig tart.

Az utóbbi harminc évben emberek százai vesztették életüket a zarándoklatok során történt tragédiákban, a legsúlyosabb tragédia 2015-ben történt, amikor legkevesebb 2070 embert halálra tiportak a tömegben.

A szaúdi egészségügyi minisztérium csütörtökön figyelmeztetést adott ki a hőhullám miatt, azt tanácsolva a hívőknek, hogy igyanak sok vizet és a nap legmelegebb óráiban maradjanak fedett területen.

Tavaly több mint tízezer, hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak a háddzs során, ennek 10 százaléka hőguta volt, írja az MTI.

A nagy zarándoklat több napon át tart Mekkában és környékén, és az iszlám öt pillérének egyike. Minden muszlimtól elvárják, hogy életében legalább egyszer elvégezze, ha megengedheti magának és képes megtenni az utat. Néhányan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a szent helyre, mivel az engedélyeket minden évben a szaúdi királyság osztja ki országonkénti kvóták alapján.

The post Tizennégyen meghaltak, tizenheten eltűntek a mekkai zarándoklaton first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!