Tízéves mélyponton a hazai ingatlanpiac

2 hete ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban – írja a Portfolio.hu.

A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. Csökkenés közben viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot – tették hozzá. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatok látszanak, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

Az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése 2024-re is alacsony befektetési forgalmat vetít előre, de ez nem csak Magyarországon van így.

A tavalyi befektetési forgalom a régió átlagában 54 százalékkal maradt el az előző év forgalmától, a legnagyobb mértékben (68 százalékkal) Lengyelországban és (63 százalékkal) Romániában csökkent a tranzakciós volumen. A legkisebb mértékű forgalomcsökkenés Csehországban (-24 százalék) és Bulgáriában (-25 százalék) volt megfigyelhető. A hagyományosan legnagyobb Lengyelország piacán tavaly mindössze annyi ingatlanbefektetés valósult meg, mint Magyarországon az egészségesebb, 2017-2019 közötti években.

The post Tízéves mélyponton a hazai ingatlanpiac first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!