Több mint 100 ezer embernek kellene elmenekülnie Rafahból az izraeli támadás elől

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt városából, Rafahból, ahol több mint 1,4 millió ember húzta meg magát. A térségben tervezett szárazföldi hadművelet előkészítése érdekében szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal távozásra szólították fel távozásra a várostól keletre fekvő, és az Egyiptommal szomszédos lakónegyedekben élőket. Az izraeliek több mint 100 ezer embert szólítottak fel, hogy menjenek a kibővített humanitárius övezetbe, vagyis a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére, mielőtt elkezdődnek a Rafah elleni offenzíva.

A szemtanúk beszámolója szerint rémült családok gyalog, szamárháton vagy a holmijaiktól roskadozó teherautókba pakolva menekültek hétfőn. Az éjszakai izraeli légicsapások csak tovább ősítették a pánikot és a félelmet.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője elfogadhatatlannak nevezte Izrael rafahi evakuálási parancsát. Szerinte a parancs a rafahi civilek számára a legrosszabbat vetíti előre: további háborút és éhínséget, azt mondta, Izraelnek le kell mondania a szárazföldi offenzíváról. Korábbna a Fehér Ház is jelezte, hogy nem támogatják Rafah lerohanását, a tervek szerint hétfő délitán Joe Biden amerikai elnök beszélni fog Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Izrael viszont azt reméli, hogy a lakosság távozása meggyőzi az Egyesült Államokat a rafahi szárazföldi hadművelet támogatásáról. Joáv Galant védelmi miniszter vasárnap este beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A Pentagon közleménye szerint Austin hangsúlyozta Galantnak, hogy minden rafahi izraeli katonai műveletnek hiteles tervet kell tartalmaznia a palesztin civilek evakuálására és a humanitárius segélyek Gázába áramlásának fenntartására. Austin megismételte Galantnak az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme mellett.

Az izraeli hadsereg hétfő reggel megerősítette, hogy az éjszaka légicsapásokat hajtottak végre, és terrortámadásokat hiúsítottak meg Rafahban. Az izraeéli hadsereg azután kezdett légicsapásokba, hogy a Gázai övezet északi részén, Kerem Salomnál, egy ellenőrzőpontnál a Hamász rakétái megöltek 4 izraeli katonát többet pedig megsebesítettek.

Benjamin Netanjahu Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap televíziós beszédében elutasította a Hamász követelését a gázai háború végleges befejezésére, mondván, hogy bármilyen tartós tűzszünet lehetővé tenné az iszlamista szervezet számára, hogy hatalmon maradjon, és továbbra is fenyegetést jelentsen Izraelre.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium közlése szerint tavaly október óta több mint 34 700 ember halt meg Gázában. (Guardian/BBC/MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!