Több mint 20 százalékos hiánnyal tervez jövőre az ukrán költségvetés

1 év ezelőtt 56



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az ukrán parlament csütörtökön jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést. akormány által beterjesztett javaslatot 295 képviselő támogatta, a szavazáskor 35-en tartózkodtak, ellene egy képviselő sem szavazott. Ukrajna függetlenségének történetében most fordult elő először, hogy a hiány meghaladja a GDP 20 százalékát.

Denisz Smihal miniszterelnök a hiányról azt mondta: „Partnereink segítségével fedezzük ezt a hiányt, azaz 38 milliárd dollárt kell bevonnunk, amit az EU-tól, az Egyesült Államoktól, az IMF-től és más adományozóktól remélünk megkapni.”

A biztonsági és védelmi kiadások a jövő évi GDP 18,2 százalékát teszik ki.Jelenleg a költségvetési hiányt a nemzetközi partnerektől származó források terhére finanszírozzák, mintegy 60 százalékban. A kormány által szeptemberben benyújtott javaslathoz képest a végleges változatban az inflációs előrejelzés 30 százalékról 28 százalékra csökkent. A kormány változatlanul hagyta a létminimumot, és a minibálbért sem tervezi emelni jövőre.

A képviselők ugyanakkor arra utasították a kormányt, hogy a háború befejezése után dolgozza ki 2023-ra a létminimum és a minimálbér mértékének növelésére vonatkozó tervét a költségvetés rendelkezésre álló pénzügyi forrásai alapján és a többletszükséglet megalapozottságának felmérésével. (BBC/MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!