Tűzszünetet kötne a Hamász

1 hét ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Hamász hétfő este tájékoztatta a katari miniszterelnököt és az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjét, hogy hajlandó elfogadni a tűzszüneti javaslatukat és fogolycserét végrehajtani Izraellel.

A tűzszüneti megállapodás két, 42 napig tartó szakaszból állna. Az elsőben a Hamász szabadon engedné a fogvatartott izraeli női katonákat, személyenként 50 izraeli börtönökben fogvatartott palesztinért cserébe. Ebben a szakaszban az izraeli hadsereg még Gázában maradna, azonban megkezdené katonai létesítményének leszerelését, és elhagyná a két kulcsfontosságú gázai utat.

A második szakasz pedig a fenntartható, hosszú nyugalom időszakával és a gázai blokád teljes feloldásával zárulna.

Az izraeli kormány szerint ez a javaslat az egyiptomi javaslat lágyított változata, a feltételek pedig távol állnak az általuk elvártaktól, de ettől még tárgyalni fognak a részletekről. Ezt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megerősítette hétfő esti közleményében, egyidőben azzal, hogy az izraeli hadsereg újabb légicsapásokat jelentett be Rafah ellen.

Kedd hajnalban több légicsapás is érte Rafah városát. A palesztin hatóságok szerint a támadásokban legalább nyolcan meghaltak, többen pedig megsérültek.

(via BBC, CNN)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!