Új módszerrel állították helyre egy kislány hallását

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy forradalmian új műtét segítségével állították helyre egy brit kislány hallását – írja a The Guardian. Ő volt az első ember, akin alkalmazták az úttörő génterápiát, amely az orvosok szerint egy új korszak kezdetét jelentheti a siketség kezelésében.

Opal Sandy már úgy született, hogy nem hallott semmit egy szenzorineurális halláscsökkenés nevű rendellenesség miatt, amely károsította a belső fültől az agyhoz vezető hallóideget. Ezt az állapotot egy hibás gén okozta nála, a korszakalkotó műtét során ennek a génnek egy működő mását kapta meg.

A kísérleti beavatkozás mindössze 16 percet vett igénybe, és a 18 hónapos gyermek utána szinte tökéletesen hallott.

A szakértők szerint a kislány eredményei hihetetlenek, sokkal jobbak, mint amiben reménykedtek, így az is elképzelhető, hogy megtalálták szenzorineurális halláscsökkenés gyógymódját. Ahhoz, hogy ezt kijelenthessék azonban még több kísérletre lesz szükség, a következő 5 évben számos másik gyermeken tervezik kipróbálni az eljárást.

A génterápiát csak Opal egyik fülén hajtották végre, és a kísérlet első fázisában még a többi gyereknél is így tesznek a kutatók. Ha azonban a beavatkozás hatékonynak és biztonságosnak bizonyul, akkor mindkét fülön alkalmazni fogják.

A kislány látszólag nagyon élvezi új érzékét: előszeretettel játszik dobokkal, és az étkezőasztalt is szívesen csapkodja evőeszközökkel, hogy minél nagyobb zajt csapjon.

Kapcsolódó
Rájöttek, hogyan gyógyítható a genetikailag örökölt siketség
A beteséget egy gén mutációja okozza, amely mintegy 200 ezer embert érint világszerte.

The post Új módszerrel állították helyre egy kislány hallását first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!