Újabb állami földet vehet a taszári repülőtér kínai tulajdonosa

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az Orbán Viktor jegyezte nagyon rövidke kormányhatározat, mely „a taszári repülőtér hasznosításához kapcsolódó állami vagyonelem értékesítéséről” szól. Lényege az, hogy a kormány egyetért az Orci, külterület 027. helyrajzi számú kivett repülőtér (telephely) besorolású, állami tulajdonban lévő ingatlan versenyeztetés útján történő eladásával. Ezzel kapcsolatban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő útján lesznek feladatai. A határidő május 31.

Bár első ránézésre nagyon sok izgalmat nem tartalmaz ez a kormányrendelet, a taszári repülőtér története meglehetősen érdekes, hiszen az állam már nagyon régóta szeretett volna megválni az ingatlantól. Első körben az lett volna a cél, hogy a leendő új tulajdonos eredeti, repülőtér funkcióját megtartva hasznosítsa az ingatlant, ki is jelölte az állam az új tulajdonost, ám az üzlet nem jött össze, ezért versenyeztetés útján adta el az ingatlant.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által lebonyolított árverésen a Billion Up Kft. 3,6 milliárdos ajánlata lett a befutó, ami jóval meghaladta a 2,6 milliárdos kikiáltási árat. A 2020-as alapítású cég tulajdonosa a hongkongi székhelyű, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Billion Up Development Limited.

Mivel a mostani állami vagyoneladás a taszári reptérrel összefüggésben történik, egyáltalán nem ördögtől való azt gondolni, hogy az orci ingatlan-árverés nyertese is a kínai gyökerekkel rendelkező cég lesz.

Ezt látszik megerősíteni az orci képviselő testület 2023. májusában tartott ülésének jegyzőkönyve is. Eszerint a településnek lehetősége lett volna arra, hogy ingyenesen tulajdonba vegyék a szóban forgó ingatlant, ám minden ez ellen szólt. A jegyző szerint ugyanis

„megideologizálni is nagyon nehéz lenne, hogy egy ekkora területen az önkormányzat milyen kötelező önkormányzati feladatot fog ellátni. Véleményem szerint csak ipari park céljára lehetne hasznosítani, de egy ilyen park kialakítása az önkormányzat minden tartalékát felemésztené, de elég sem lenne”.

Vass Péter Tamás polgármester szerint valójában meg sem kapnák az ingatlant. A taszári polgármester kérdezett rá nála ugyanis, hogy a testületnek mi a szándéka, mert

„a reptért megvásárló cégnek szándékában áll megvásárolni, ha az önkormányzat nem kéri. Úgy gondolom, hogy jobban járunk, ha az a cég megvásárolja és valami gazdasági tevékenységet végez majd, amiből iparűzési adó folyik be.(...) Valószínűleg tévedésből maradhatott ki az értékesítésből”.

Azt ugyanakkor bánja, hogy nem tudja, mit terveznek az ingatlannal.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!