Újabb amerikai egyetemet zártak le palesztinpárti tüntetések miatt

2 hete ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A folytatódó Izrael-ellenes tüntetések miatt újabb egyetem területét zárták le az Egyesült Államokban vasárnap. A Humboldt Kaliforniai Állami Műszak Egyetemet a tavaszi szemeszter további heteiben már nem is nyitják meg.

Az intézmény vezetése közölte: csak engedély birtokában tartózkodhat bárki az egyetem területén. A bejelentés szerint aki a szabályt megszegi, azt felelősségre vonják, és letartóztatásnak néz elébe. Az egyetemen múlt hétfőn tüntetők elfoglaltak két nagy előadótermet, amit „Intifáda teremnek” kereszteltek el.

A város polgármestere az egyetemét érintő engedély nélküli tüntetéssel kapcsolatban azt közölte: a rendőrségtől csak végső eszközként várja, hogy erővel avatkozzon be a tiltakozók ellen. Kerry Thompson arra sürgette a hatóságot, hogy úgynevezett „de-eszkalációs” stratégiát alkalmazzon, és megerősítette, hogy a tüntetők oldalán áll.

Az Egyesült Államokban a hétvégi összegzések szerint mintegy kétszáz egyetem területén kezdtek tiltakozást palesztinpárti diákcsoportok. A tüntetéssorozat New Yorkban, a Columbia Egyetemnél kezdődött és egy országos hálózattal rendelkező diákszervezet szélesítette ki. A tüntetők általános követelése az, hogy az intézmények szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel, illetve olyan vállalatokkal, amelyeket szoros kapcsolatok fűznek Izraelhez.

A tiltakozások során a rendőrség az elmúlt másfél hétben már több mint ötszáz embert vett őrizetbe.

Az amerikai Kongresszus republikánus képviselője Pat Fallon vasárnap egy televízióinterjúban azt követelte az érintett egyetemektől, hogy mutassanak erőt, és azokat a diákokat, akik többszöri felszólításra sem követik az egyetemük iránymutatását, sújtsák kizárással, mert csak az tudja megállítani a törvénytelen akciókat. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!