Újra a tengerben úsznak a partra vetődött delfinek

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Mintegy 100 gömbölyűfejű delfint sikerült visszajuttatni a szárazföldről a tengerbe Ausztráliában – írja az ABC News. Az állatok még csütörtökön sodródtak partra Nyugat-Ausztrália állam egyik torkolatának sekély vizében.

A becslések szerint mintegy 160 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin (Globicephala melas) rekedt a parton, közülük 29 el is pusztult. Az emlősök nagy részét azonban sikerült visszajuttatni a vízbe. A mentés sikeressége annak köszönhető, hogy a hírek hallatára több száz önkéntes érkezett a tengerpartra segíteni.

A tetemeket a partról eltávolították, ami a szakértők szerint azért volt fontos, mert ezzel tudják megakadályozni, hogy a többi példány újra a part felé vegye az irányt.

Ez azért történhet meg, mert ezek az állatok rendkívül szociálisak, és megpróbálhatnak a partra vetődni, hogy segítsék az ott ragadt társaikat.

A természetvédők viszont úgy vélik, meg tudják ezt akadályozni, így a vízbe visszasegített egyedek biztonságban vannak. Ennek érdekében repülőről figyelik a delfincsordákat, hogy időben észrevegyék, ha megfordulnának.

A tömeges partra vetődés okát egyébként még a tudósok sem tudják, de az elpusztult állatoktól mintákat vettek, hátha azok vizsgálatával magyarázatot tudnak rá találni. Lehetséges, hogy ilyesmi akkor történik, ha a csorda egyik példánya betegség vagy valamilyen hang miatt megzavarodik, a többiek pedig követik őt.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek nagy csordákban élnek, amelyeket nőstények vezetnek. Ha az egyik ilyen nőstény valamilyen okból partra vetődne, könnyen elképzelhető, hogy a többiek utána mennének.

Kapcsolódó
Több tucat delfin sodródott partra Tasmániánál
A szakértők sem értik, mi áll a jelenség hátterében.

The post Újra a tengerben úsznak a partra vetődött delfinek first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!