Újranyílnak a magyar–örmény nagykövetségek

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit egymás fővárosában, ez újabb fontos lépés a két ország között sokat javuló viszonyban a diplomáciai kapcsolatok másfél évvel ezelőtti helyreállítása óta – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az örmény kollégájával, Ararat Mirzojannal közös budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó szerint hasonló látogatásra utoljára 15 éve volt példa, így fontos mérföldkőről van szó.

A két ország 2022 decemberében döntött a diplomáciai kapcsolat helyreállításáról, és azóta sok fontos gyakorlati ponton tudtak kölcsönösen előnyös előrelépést elérni, ami mindkét ország gazdaságának és állampolgárainak a javára vált – mondta Szijjártó, aki szerint ennek jegyében megegyezést írtak alá a gazdasági és külügyi együttműködésről, így a két kormány között gazdasági vegyes bizottság állhat fel a kapcsolatok további erősítése céljából.

Megállapodtak arról is, hogy júliustól közvetlen légijárat fogja összekötni a két fővárost a Wizz Air jóvoltából, és kölcsönösen nagykövetséget nyitnak egymás fővárosában. „Legutóbb még konzuli képviseletekről volt szó, de tekintetbe véve az elmúlt 1,5 esztendő közös munkájának hangulatát, annak eredményeit, úgy látjuk, hogy a legmagasabb szintű diplomáciai kapcsolat az, ami méltó ahhoz a folyamathoz, amely itt az elmúlt másfél évben lejátszódott” – közölte Szijjártó Péter.

A kormány 180 millió forinttal támogatott kb. 1500 örmény családot az országba való visszatérésükben, „és most úgy döntöttünk, további 300 millió forint támogatást biztosítunk a Máltai Szeretetszolgálattal, a Katolikus Karitásszal, az Örmény Vöröskereszttel együttműködve annak érdekében, hogy az Örményországba visszatelepülő családok helyzetén javítani tudjunk” – közölte.

„Megállapodás született arról is, hogy 1200 örmény gyermeknek és kísérőiknek biztosítunk nyári táborozást itt, Magyarországon, és az ösztöndíjprogramunk keretében 30 örmény hallgatónak adunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken” – mondta.

A diplomáciai kapcsolatos még 2012-ben szakadtak meg a két ország között, miután Ramil Səfərov 2004-ben Budapesten baltával verte szét a fejét egy örmény katonának, aki vele együtt a NATO egyik nyelvtanfolyamán vett részt Magyarországon. Az Orbán-kormány 2012-ben – éppen akkoriban, amikor azeri dollármilliók érkeztek egy magyar számlára – váratlanul kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost azzal a feltétellel, hogy büntetését nem változtathatják meg, de Səfərov hazatérésekor elnöki kegyelmet kapott, majd alezredessé is kinevezték. A botrányos kiadatás miatt Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatai Magyarországgal.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!