Ünnepeljük 10 érdekességgel a Nemzetközi Harry Potter napot!

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

David Cameron brit miniszterelnök 2012-ben bejelentette, hogy hivatalos nemzetközi ünneppé nyilvánítja május 2-át, méghozzá J. K. Rowling irodalmi munkásságának tiszteletére. És hogy miért pont erre a napra esett a választása? Történetesen azért, mert a Harry Potter könyvekben szereplő híres Roxforti csata 1998. május 2-án zajlott le. Ez volt tehát az a nap, amikor a történet főgonoszát, Voldemortot végérvényesen legyőzték. 

 Getty Images

Fotó: Getty Images

„J.K Rowling munkásságának méltó megemlékezése és megörökítése érdekében úgy döntöttünk, hogy május 2-át hivatalosan nemzetközi ünneppé nyilvánítjuk, méghozzá annak a dátumnak a tiszteletére, amikor a főszereplő Harry Potter meghódította a sorozat fő antagonistáját, Lord Voldemortot. Reméljük, hogy ezen a napon gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt eszébe jut Harry Potter erős és bátor jelleme, valamint gondolunk mindarra, amit Rowling tett a társadalmunkért.” – szólt az elnök hivatalos nyilatkozata.

Érdekességek Harry Potter világáról

Bár a Harry Potter könyvek és filmek nem mai darabok, egészen a jelenkorig rengeteg fiatalt és felnőttet elkápráztatnak a szó szerint varázslatos történeteikkel, szerte az egész világon. 

  1. A világon több mint 500 millió (!) Harry Potter könyvet adtak el, aminek az egyharmada az Egyesült Államokban kelt el. Hogy jobban érzékeljük ezt a hatalmas számot, körülbelül azt jelenti, hogy minden 15. embernek a világon van egy Harry Potter könyve. 
  2. A második filmben stáblista utáni jelenet is volt. Tegye fel a kezét, aki százszor látta, mégsem tudott erről! A stáblista lepergése után a film egy végső snittel búcsúzik tőlünk, melyben egy bolt kirakatában láthatjuk a csaló író, Lockhart megőrüléséről szóló újságcímlapog. A többi film nem rendelkezik stáblistás jelenettel.
  3. Hiába a Főnix Rendje a leghosszabb könyv, ebből készült az egyik legrövidebb film, ha nem vesszük bele azt, hogy az utolsó kötetből két film is készült. A könyv ugyanis nagyjából 800 oldalt emészt fel, míg a belőle készült film 138 perces.
  4. Alan Rickman volt az egyetlen, aki ismerte Piton történetét és igazi motivációját. Rowling érthető okokból nem osztotta meg senkivel ezt a titkot az utolsó könyv megjelenéséig.
  5. Nem csak Harry Potter édesapja, hanem McGalagony professzor is kviddics bajnok volt fiatal diákként, még 1971-ben. Vajon a saját tapasztalatai segítették abban, hogy azonnal felfedezte Harry tehetségét?
  6. Mikor Neville Longbottom kap egy varázslatos tárgyat, ami emlékeztetni tudja, ha elfelejtett valamit, a film nem árulja el, hogy mit felejtett el. Azonban ha alaposan megnézzük ezt a jelenetet, akkor kiderül, hogy Neville az egyetlen diák, aki nem visel fekete köpenyt, vagyis a köpenyét felejtette el.
  7. A varázslóknak saját márkáik vannak! Bár Fred és George üzletéből már rájöhettünk, hogy rengeteg termék van a varázspálcák, a seprűk, az üstök és a főzetek mellett ami a varázslóknak szól. Azt azonban biztosan sokan nem vették észre, hogy saját élelmiszer márkájuk is van!  Luna Lovegood és Cho Chang mellett például egy „Cheeri-Owls” nevezetű dobozt láthatunk az egyik jelenetben az asztalon.
  8. Bármilyen meglepő, de a filmben a nagyteremben látható gyertyák mind igaziak, nem CGI. Azonban a hosszas forgatás miatt egy idő után a forró viasz elkezdett a szereplőkre csöpögni, ezért balesetvédelmi okokból cserélték le később CGI effektekre.
  9. A nyitójelenet forgatása a pólyás Harry-vel nem volt kifejezetten egyszerű a stáb számára, sőt! A “szerepre” egy hármas ikerpárt sikerült találni, azonban hiába állt a csapat rendelkezésére három pici baba, a babák rengetegszer felébredtek, így sokszor csak pár perc állt a stáb rendelkezésére egy-egy jelenet során. A villám alakú sebhelyet sem lehetett a gyerekek kora miatt sminkkel felvinni, egészségügyi okokból, ezért azt CGI-jal oldották meg.
  10. Harry, Ron és Hermione is megjelent a csokibéka kártyákon. Ezt gondolom senkinek sem kell magyarázni, hogy miért.

Via: (1), (2), (3)

The post Ünnepeljük 10 érdekességgel a Nemzetközi Harry Potter napot! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!