Véget ért a békekonferencia Svájcban, Magyarország is aláírta a zárónyilatkozatot, amely szerint a béke alapja Ukrajna területi épsége

1 hét ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ukrajna területi épségének kell bármilyen békemegállapodás alapjának lennie, áll a svájci békekonferencia zárásaként kiadott nyilatkozatban.

A dokumentumot a részt vevő 93 országból 81 írta alá, valamint az Európai Unió. Az MTI szerint a legfontosabb kimaradók között szerepel India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság. A megfigyelőként részt vevő Brazília szintén nem írta alá a dokumentumot, de a konfliktusban közvetíteni próbáló Törökország igen. Az MTI nem említi külön Magyarországot, így vélhetően a békepárti magyar kormány is aláírta a békét feltételekkel szorgalmazó nyilatkozatot.

A záróközleményben, amely mindenekelőtt a nukleáris biztonságra, az élelmiszer-ellátás biztosítására és a hadifoglyok cseréjére összpontosít, az aláírók úgy fogalmaznak, hogy az ENSZ Alapokmánya, valamint „a területi épség és szuverenitás iránti tisztelet szolgálhat, illetve fog alapjául szolgálni egy átfogó, igazságos és tartós béke elérésének Ukrajnában”.

A dokumentum azt is tartalmazza: „Az Oroszországi Föderáció háborúja Ukrajnával szemben nagymértékű emberi szenvedést és pusztítást okoz, illetve globális következményekkel járó kockázatokat és válságokat teremt”. Kiemelték, hogy a békéhez minden érintett fél részvételére szükség van.

Oroszország nem kapott meghívót a konferenciára, Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt.

Viola Amherd svájci elnök, a tanácskozás házigazdája sajtótájékoztatóján arról beszélt: az a tény, hogy a résztvevők nagy többsége támogatta a záróközleményt, mutatja, mire képes a diplomácia. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a konferencián sikerült megtenni az első lépéseket a béke irányába, és a záróközlemény nyitva hagyja az ajtót a csatlakozáshoz mindenki előtt, aki tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!