Venczel Vera – Csodálta a férjét, amiért elvette feleségül

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Venczel Vera főszerepet játszott a Kárpáthy Zoltánban, az Egri csillagokban, tévéfilmek sorában, ő volt Rozáli A fekete városban, és az Isten hozta, őrnagy úr! Ágikája. A hatvanas évek történelmi filmjeinek hála, már főiskolásként is országosan ismert sztár lett. „Szépségét kétségkívül a tehetsége fényesítette ki ünnepire” – írta róla a Kádár-korszak legjelentősebb kritikusa, Molnár Gál Péter, de hozzátette, a csitri színésznőnek a pályája későbbi szakaszában nem biztos, hogy jut majd elegendő lehetőség. Jutott, visszavonulásáig tapsolt neki a közönség, főleg a Vígszínházban, amelynek egy életen át tagja volt. „Bizony el voltam kényeztetve! A Vígszínházban csodálatos szerepeket bíztak rám. Korábban sztárszínésznő voltam, most játszó színésznő vagyok – mondta élete második felében Venczel Vera, aki tökéletesen elégedett volt a karrierjével.

Ahogyan a magánéletével is. Habár nem született gyermeke, megélhette az anyaságot, a nagymamaságot és a nagy szerelmet is a második házasságában is. – Esztergályos Károly író volt az első férjem, a főiskolán ismerkedtünk meg, fiatalok voltunk, szerelmesek, rengetegen eljöttek az esküvőnkre, pár évig tartott csak a házasságunk – mesélte. Később Czapp György formatervező-grafikus művésszel kötött házasságot, akinek révén lett egy lánya, majd két unokája. – Minden elismerésem Gyurié, hogy képes volt egy színésznővel leélni az életét. Saját gyerekem nem született, valamiért ezt hozta az élet, mégis azt mondom, a tenyerén hordozott a sors.” A 49 évig tartó házasság 2021-ben ért véget, Venczel Vera ebben az évben hunyt el. A művésznőnek 75 esztendő jutott e földön.

Az Egri csillagok forgatásán 1968-ban (Fotó: Fortepan/Főfotó)

Csak egyszer látta az Egri csillagokat

Arról, hogy kik legyenek a film főszereplői, a Magyar Ifjúság című lapban szavazhattak az olvasók: Venczel Verát és Kovács Istvánt, Vicuskát és Bornemissza Gergelyt a szavazók 98%-a választotta. Népszerűségüket a Kárpáthy Zoltán című mozinak köszönhették, ami az első közös filmjük volt. Venczel és Kovács régi ismerősök voltak, hiszen a színésznő gyermekkori barátnője a kollégája húga volt. Érdekes, hogy a művésznő csak egyszer látta egyben az egész filmet, többet nem nézte meg.

Kiemelt kép: Sárközy Mariann/fotocentral.hu

The post Venczel Vera - Csodálta a férjét, amiért elvette feleségül first appeared on Story.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!