Veszélyes lódarázs bukkant fel a szomszédban – nagy az esély, hogy Magyarországon is megjelenik

2 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Szlovákiában bukkant fel nemrégiben a méhállományokra rendkívül veszélyes ázsiai lódarázs. Az ázsiai lódarázs jelenlétét először szeptember 28-án jelezték Szlovákiában, a magyar határtól mintegy 45 kilométerre fekvő Palárikovóban (Tótmegyer) – számolt be az MTI. 

A felfedezés komoly aggodalomra ad okot, hiszen Szlovákia éghajlata és élőhelyei kedvezőek az ázsiai lódarázs számára, így fennáll a veszélye a gyors elszaporodásnak. Nagy esélye van további, még nem észlelt populációk előfordulásának is Szlovákiában és Magyarországon egyaránt.

Az esetről értesítették a hatóságokat, majd miután igazolódott, hogy visszatérő egyedekről van szó, a szlovák szakemberek a fészkek megtalálása érdekében segítséget kértek a rádiótelemetriában tapasztalatot szerzett és több ilyen eszközparkkal rendelkező magyar kollégáktól a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyete  Georgikon Campusáról. A telemetriás lokalizáció alapján a fészket rövid időn belül sikerült megtalálniuk egy fa 20 méteres magasságában hőkamerás drón segítségével. A fészket tűzoltók távolították el, azonban feltételezhető, hogy akár már több is lehet az érintett területen.

Az ázsiai lódarázsfaj 2004-es franciaországi megjelenése óta folyamatosan terjeszkedik, és mára számos európai országban megvetette a lábát. Magyarországon 2023 augusztusában észlelték először, jelenleg nincs megerősített információ újabb példány megjelenéséről.

Az ázsiai lódarázs terjedése komoly kihívás Európa számára. 

Kiemelt fotó: Getty Images

The post Veszélyes lódarázs bukkant fel a szomszédban – nagy az esély, hogy Magyarországon is megjelenik first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!