Veszélyes menteni a bankkártya adatokat: magyarok tízezreiről gomboltak le súlyos pénzeket

2 hete ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Több 182 ezer magyar bankkártyáról loptak már el súlyos pénzeket a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, az elmúlt évben. A csalások során több, mint 8 milliárd forintot szereztek meg. Mutatjuk, hogyan tudod megvédeni pénzedet és az adataidat.

EGY IDŐBEN ÉLEN VOLTUNK A BANKKÁRTYÁS FIZETÉSEK BIZTONSÁGA TEKINTETÉBEN, DE EZ A BIZTONSÁG CSÖKKENT

Míg a statisztikák szerint a korábbi években hazánk rendre dobogós helyen végzett a bankkártyás fizetések biztonsága tekintetében – köszönhetően például a világon először nálunk bevezetett sms-kontrollnak –, addig az elmúlt hónapokban romlott a helyzet – tájékoztat a BiztosDöntés.hu.

A VISSZAÉLÉSEK SZÁMA MEGHALADTA A 182 EZRET A MÚLT ÉVBEN: 8 MILLIÁRD FORINT ÜTÖTTE A CSALÓK MARKÁT

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt évben elkövetett bankkártyás visszaélések száma meghaladta a 182 ezret, a csalások során több, mint 8 milliárd forintot szereztek meg a bankkártyacsalók – írja az Index.hu

VESZÉLYES MENTENI A BANKKÁRTYA ADATAINKAT

Gergely Péter rávilágított, hogy kényelmük érdekében már egyre többen hajlanak a webshopok felajánlására, hogy mentsék kártyaadataikat, ebben az esetben ez a szolgáltatóhoz, vagy a tranzakciót felügyelő szervhez kerül, ha ezt nem őrzik megfelelően, könnyen feltörhetik csalók kedvelt célpontjuknak tekinthető adatbázisukat. Ebből adódóan folyamatosan növekednek azok a bankkártyás visszaélések, amelyek a számlatulajdonost terhelik. A szakértő az ilyen helyzetek elkerülésére azt javasolja, hogy a nem európai webshopoknál olyan fizetési módot használjunk, amely garantálja a tranzakcióhoz megadott adatok biztonságát, tárolásának és további felhasználásának tiltását. 

VÉDELMET NYÚJTÓ OPCIÓK

A hazai bankok jó része kínál az ügyfeleinek virtuális bankkártyát, ami csak az online térben használható. „Ezekre a vásárlás előtt vezethetjük át azt az összeget, amelyet el akarunk költeni a webshopokban, így biztosítva azt, hogy a csalók a bankkártya megszerzett adataival sem tudnak hozzáférni a számlánkon tartott további pénzünkhöz”– részletezi Gergely Péter, hozzátéve: az egyszer használatos bannártyák még nagyobb biztonságot jelenthetnek, itthon CIB és a Revolut is kínál ilyet. Az Erste Bank és az OTP Bank külön internetkártya megoldása az egyedi limit, illetve az elkülönített egyenleg a szakértő szerint szintén segíthet. További jó megoldások között említette a két tranzakció közötti lezárást, amelyet maga az ügyfél állíthat be, ez a lehetőség a Gránit, Erste, K&H, MBH, Raiffeisen és UniCredit bankoknál elérhető. A földrajzi korlátozás a szakértő szerint szintén kedvező biztonsági opció, ahogy a külön internetes tranzakciók tiltásának lehetősége is a CIB, OTP és Revolut bankoknál.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!