Volt, amikor a magyar ENSZ-delegáció is kivonult a beszédéről, ma a NER elitképző egyetemén ad elő

1 hét ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Nagy hét ez Magyarország nemzetközi kapcsolatainak szempontjából, Hszi Csin-ping kínai elnök mellett ugyanis Mahmúd Ahmadinezsád, Irán korábbi elnöke is Budapestre látogatott, ahol az iráni média beszámolói alapján kedélyesen tölti az időt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

De kicsoda Mahmúd Ahmadinezsád, és miért egészen döbbenetes az, hogy a kormány kedvenc egyetemén tart előadást „közös értékek a globális környezetben" címmel?Saját X (Twitter) oldala szerint Ahmadinezsád férj, apa, nagyapa, egyetemi tanár, elnök, polgármester, kormányzó, focista, büszke iráni, de talán érdemes ezt egy kicsit jobban áttekinteni.

Mérnök, gárdista, polgármester, elnök

A fiatal Ahmadinezsád az 1978-79-es iráni forradalom során a demonstrációkat szervező diákvezetők egyike volt, és bár ezt ő maga tagadja, az amerikai nagykövetségen fogvatartott túszok egy része azt állítja, Ahmadinezsád is a túszejtők közé tartozott. A forradalom győzelme után csatlakozott a Khomeini által alakított Forradalmi Gárdához, amelynek egészen 1993-ig tagja volt.

2003-ban meglehetősen populista programjával, még kevéssé ismert politikusként Teherán polgármesterévé választották, 2005-ben pedig könnyedén aratott győzelmet az elnökválasztáson konzervatív jelöltként a reformistának számító riválisa felett. Megválasztásához nagy szüksége volt a keményvonalas konzervatívok támogatására, hiszen még mindig alig ismerték. Elnökként az iráni belpolitikához képest is konzervatív nézeteket vallott: a vallási rendőrség nagyobb hatalomhoz jutott, a ruházati szabályokat szigorúbban ellenőrizték, férfiak és nők csak külön liftet használhattak, „tisztátalan" zenét nem lehetett az állami tévében és rádióban játszani, a „rendetlenkedő" egyetemisták kibontakozásának sem volt túl sok tér.

Bár 2009-ben újraválasztották, ekkor már nem volt olyan egyértelmű a győzelme, mint az első ciklusakor, rengetegen vitatták a választások eredményét, de Ali Khamenei Legfelsőbb Vezető döntött: Ahmadinezsád maradt az elnöki székben. A 2009-es választások hivatalos eredménye miatt óriási tüntetések indultak a nagyvárosokban. A tüntetések erejéhez az is hozzájárult, hogy az úgynevezett arab tavasz egy kicsit korábban érte el Iránt, de a 2009-es választások után megerősödő, százezres tüntetéseket szervező Zöld Mozgalmat Ahmadinezsád brutálisan leverette. Szomorú párhuzam napjainkkal, hogy a 2009-es tüntetések szimbóluma is egy fiatal nő halála lett, miután a haldoklásáról készített mobiltelefonos felvétel kikerült Youtube-ra.

A nukleáris program atyja

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!