Zuzana Caputova szlovák miniszterelnök lehet a NATO-főtitkári poszt egyik esélyese

1 év ezelőtt 49



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A New York Times arról írt, hogy kik lehetnek esélyesek a NATO-főtitkári posztra, miután Jens Stoltenbergnek jövőre lejár a megbízatása. Az újság témában jártas washingtoni forrásokra hivatkozva sorolja fel azt a néhány jelöltet, akik egy évvel a váltás előtt esélyesnek tűnnek, és köztük van Szlovákia miniszterelnöke, Zuzana Caputova is.

Felmerült még az 54 éves Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter neve is. Vele kapcsolatban problémás lehet, hogy 2014-ben Ukrajnába ment ünnepelni az oroszpárti vezetés leváltásakor, ami miatt Oroszország kitiltotta területéről, valamint hogy ukrán nagyapja, aki később kivándorolt Kanadába, fiatalon részt vett az ukrán nacionalista mozgalomban, amely a nácikat hasznos partnereknek tekintette a szovjetek elleni küzdelemben.

Az Európai Unió lehetséges jelölései között említette az újság Kaja Kallast, Észtország miniszterelnökét és Kolinda Grabar-Kitarovicot, Horvátország 2015 és 2020 közötti elnökét, washingtoni nagykövetet is, aki a NATO-nál dolgozott közdiplomáciai főtitkár-helyettesként.

A Parameter.sk kérdést tett fel a szlovák elnöki hivatalnak a NYT-cikkel kapcsolatban, ám nem kapott választ arról, hogy valaki megkereste-e az államfőt ilyen ajánlattal. „Az elnök asszony ezt a megjegyzést inkább Szlovákia külpolitikájának elismeréseként fogja fel. Ő teljes mértékben a feladatának ellátására koncentrál, és nem foglalkozik hasonló hipotetikus megfontolásokkal” – írta Martin Strižinec szóvivő.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!