10 laktató reggeli: dőzsölős és egészséges recepteket is hoztunk!

2 órája ezelőtt 14



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Reggelizz úgy, mint egy király, mint egy polgár vagy mint egy koldus – szólnak a jótanácsok. Mindhárom irányzatnak megvannak a követői, sőt egyre többen döntenek inkább a böjtölés mellett reggeli helyett. Ha szereted reggelivel bedurrantani a napot, vagy akár a reggeli-délelőtti koplalás után egy villásreggelivel indítanád a napi étkezésedet, ez a cikk neked szól.

A gazdag tojásreggelik és még pazarabb melegszendvicsek után térünk át az egészségesebb finomságokra. 10 laktató és tápláló reggeli recept következik!

Pesztós tojás, az ízbomba

Ezt az egyszerűségében nagyszerű receptet Hering Andrásnak, a Nosalty főszerkesztőjének köszönhetjük. A tápláló és ízekben gazdag alapanyagok igazán egészségesek is, főleg, ha követjük a recept külön ajánlásait, és kovászos kenyérből, illetve vajkrém helyett kecskesajttal készítjük. Egy igazán nem közhelyes tojásreggeli az eredmény csodálatos bazsalikomos zöldpesztóval, egy csipet chilipehellyel és a megunhatatlan tükörtojással, amit ez esetben semmiképpen se süssetek túl!

Tovább a receptre: pesztós tojás

Pesztós tojás

Pesztós tojás / Fotó: Hering András, Fotó: Nosalty Ételfotó

English breakfast, a fullos angol reggeli

Bacon, grillkolbász, vaj, tojás, paradicsomos babkonzerv… Ez még nem a diétás szekció! Az angol reggeli meghódította a világot, és bár talán nem a kifinomult ízharmónia miatt szeretjük, délutánig jól laksz vele, annyi bizonyos. Ha pedig gondosan, finom alapanyagokból válogatod össze a hozzávalókat, igenis finom lehet. Konzerv helyett süss hozzá friss gombát, vacak toastkenyér és kolbász helyett pedig edd jó minőségű kolbásszal például. És persze ne feledd, honnan érkezett ez az étel: egy nagy bögre tejes teát ajánl mellé a recept.

Tovább a receptre: English breakfast, a fullos angol reggeli

English breakfast, a fullos angol reggeli

English breakfast, a fullos angol reggeli / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Croque madame, a csábító francia hölgy

Ha egy ételpárnak van nőies és férfias változata, akkor általában a férfipár az erőteljesebb és laktatóbb. Nem így a croque madame esetében! A croque monsieur maga az alap-melegszendvics, a madame pedig épp attól madame, hogy egy mutatós sárga-fehér kalapot kap, vagyis még egy tükörtojás is gazdagítja az egyébként sem szolid, vajjal és besamelmártással dúsított szendvicset. A croque madame kívül ropogós, belül puha és krémes, és még a madame kalapja is elfolyik rajta. Ne ezután tervezzetek konditerembe menni!

Tovább a receptre: croque madame

Croque Madame, a franciák villásreggelije

Croque Madame, a franciák villásreggelije / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Fokozzuk az élvezeteket: ajvárral töltött bundáskenyér

A bundáskenyérnél van jobb dolog a világon? Naná, hogy a töltött bundáskenyér! Akár recept nélkül is sokan rájöhettünk a nagy trükkre, hogy két szelet bundáskenyeret egymásra borítva tovább tupírozhatjuk ezt a megunhatatlan reggelit. Sajttal vagy sajttal-sonkával készül a legtöbb töltött bundáskenyér, ahogy alapvetően ez is. A füstölt-főtt tarja és a füstölt trappistasajt mellett azonban ebben a receptben ajvár is szerepel, a balkáni konyhák isteni paprikakrémje. Nem ám ketchup, ajvár! Jó étvágyat hozzá.

Tovább a receptre: ajvárral töltött bundáskenyér

Ajvárral töltött bundáskenyér

Ajvárral töltött bundáskenyér / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

Snoop Dogg kedvenc szendvicse

A west coast rap állócsillagáról csak nem régóta tudjuk, hogy a konyha is milyen jól áll neki. Nemkülönben az isteni Martha Stewart társasága. Ez a nevéhez köthető szendvics amolyan megrögzött amerikai kaja, amibe BBQ-ízesítésű chips, és nem kevés, mintegy negyed kilónyi párizsi kerül. Edzés előtt nem ajánlott a fogyasztása, és egy dietetikus sem fogja megsüvegelni, de egy lusta, dőzsölős délelőttön miért is ne kóstolhatnánk meg a maestro kedvencét?

Tovább a receptre: Snoop Dogg kedvenc szendvicse

Snoop Dogg kedvenc szendvicse

Snoop Dogg kedvenc szendvicse / Fotó: Nosalty Ételfotó

Triplasajtos pizzás csiga, amivel nem tévedhetsz

Egy dologra készülj fel: a triplasajtos pizzás csigák tripla olyan gyorsan fognak elfogyni, mint amire számítanál. Bizony, a jóféle tekercsek és a paradicsomos alapú pizzák jó tulajdonságait egyszerre hozza ez a reggeli, de a pizzás csigák persze a nap bármelyik szakában jó ötletnek bizonyulhatnak. Az olaszos vonal miatt olasz sajtokat ír a recept, friss mozzarellát, provolone vagy más zsíros, félkemény, olasz sajtot és raklett sajtot. Ha ezeket a speciális olasz különlegességeket nem tudod beszerezni, az se tartson vissza az elkészítésétől! Válassz három sajtot, amit szeretsz (kivéve tömbsajtot vagy kockasajtot), és süsd meg velük!

Tovább a receptre: triplasajtos pizzás csiga

Triplasajtos pizzás csiga

Triplasajtos pizzás csiga / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Dutch baby, a sütőben sült palacsinta

Már a neve is annyira szexi, hát még az édesség maga! A dutch baby nem éppen nagy sláger itthon, tulajdonképpen alig ismeri valaki ezt az Amerikában született reggelit. Éttermek brunchétlapjain fel-felbukkan itthon is, mi pedig részletesen leírtuk a készítésének a lépéseit, hogy kipróbálhassátok otthon is. Nem nagy tudomány megsütni, és ha elsőre nem lesz a legszebb, aggodalomra semmi ok, még jól is áll neki a szabálytalansága. A dutch baby receptünkben nagyvonalúan csak ennyit írtunk a töltelékről: egy-két marék idénygyümölcs ízlésünk szerint.

Tovább a receptre: dutch baby

Dutch baby, a serpenyős palacsinta

Dutch baby, a sütőben sült palacsinta / Fotó: BDphoto, Getty Images

Smoothie bowl, az életérzés

A smoothie bowl egy életérzés, hovatovább hitvallás. Soha nem jelent szigorú receptet, hiszen ez nem a sütésről, főzésről szól. Szuperegészséges alapanyagok egy tányérban, pontosabban tálkában, lehetőleg nyersen, hogy az erejük, vitamintartalmuk teljében legyenek – ez a smoothie bowl. Tegyél bele minél több szezonális alapanyagot és vitaminbomba hozzávalókat, és rendezd el olyan szépen, ahogyan a képen is látható, hiszen ez is hozzáad az élményhez. Olajos magvak, friss és aszalt gyümölcsök, joghurt, magtej minden valamirevaló smoothie bowl alapja.

Tovább a receptre: smoothie bowl

Smoothie bowl

Smoothie bowl / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Bounty smoothie-tál, a kényeztető reggeli

Ez a recept első blikkre egészségesnek tűnik, hiszen mégiscsak egy smoothie-tállal van dolgunk. Na de milyennel! Gyümölcsös olajos maggal, hiszen banán és kesudió az alapja, de jobban megnézve a hozzávalókat, inkább emlékeztet egy gyümölcsös és csokis fagyikehelyre. Fagyi persze nincs benne, de olvasztott tejcsokoládé és Bounty csoki igen. Nem egy diétás sztori, ellenben egy desszerttel is felér. Persze vehetitek egészségesebbre is a figurát, ha egy csupakókusz granolaszeletet vagy más egészséges édességet tesztek bele a jó cukros Bounty helyett.

Tovább a receptre: Bounty smoothie-tál

Bounty smoothie-tál

Bounty smoothie-tál / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

A legtutibb chiapuding – nem csak egészségmániásoknak

A chiamag egy kis csoda, ez egyértelmű! A belőle készült puding pedig nem az a lisztes, tejes, cukros, amit régről ismerünk. A kis chia-, avagy aztékzsálya-magok tulajdonsága, hogy ha folyadékkal érintkeznek, megdagadnak és egy pudingszerű közeget képeznek maguk körül. Egy kis hűtőben való pihentetéssel növényi alapú pudingot készíthetünk belőle úgy is, hogy egyáltalán nem teszünk bele hagyományos tejterméket. (Persze tejjel is jól működik!). Igazi superfood, ez nem csak reklámduma, ráadásul tucatnyiféle gyümölccsel, olajos maggal és fűszerrel ízesítheted.

Tovább a receptre: a legtutibb chiapuding

A legtutibb chiapuding

A legtutibb chiapuding / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

The post 10 laktató reggeli: dőzsölős és egészséges recepteket is hoztunk! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!