6 dolog, amit soha ne engedj a kutyádnak megenni

2 órája ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Annyi mindenre kell figyelni, ha az ember kutyát szeretni tartani, de a listád élén mindenképpen a biztonságnak kell szerepelnie. Egészségesnek és biztonságosnak szeretnéd látni a kis barátodat, ezért van néhány dolog, amit mindenképpen el kell zárnod előle. Ha ugyanis az alábbi dolgokat véletlenül megeszi, annak akár kifejezetten súlyos következményei is lehetnek.

Szőlő, mazsola, ribizli

A szőlő nagyon mérgező a kutyák számára, ahogy a mazsola és a ribizli is. „Veseelégtelenséget és bizonyos esetekben halált okozhatnak” – magyarázta dr. Brett Levitzke állatorvos.

Nyírfacukor

Figyelj arra, hogy ha van xilitol, másnéven nyírfacukor tartalmú élelmiszered, azt tartsd a lehető legtávolabb a kutyádtól. Ez a népszerű cukorpótló ugyanis számtalan emberi ételben megtalálható, mogyoró- és diókrémekben, leheletfrissítőkben és rágógumikban, illetve cukormentes desszertekben. „Vészhelyzetnek számít, ha a kutya ilyesmit lenyelt. Nagyon mérgező a kutyák számára, májelégtelenséget és veszélyesen alacsony vércukorszintet okozhat” – mondta a szakértő.

Hagyma, fokhagyma

Dr. Levitzke szerint ezek a konyhai alapanyagok minden formában mérgezőek. Súlyos hemolitikus vérszegénységet (a vörösvértestek lebomlását) okozhatják. Fontos megjegyezni, hogy a nagy egyszeri adag vagy az idővel felhalmozódó kis mennyiségek ugyanolyan mérgezőek a kutyák számára.

kutya

Fotó: Busybee-CR/Getty Images

Csokoládé

Akár tej-, ét-, vagy fehér csokiról legyen szó, ez az édesség csak az embereknek okoz örömet. A kutyák ugyanis – és most ezen talán nem lepődtél meg, hiszen elterjedt infó – nem tudják megemészteni. Hányás, hasmenés, abnormálisan magas pulzusszám, rohamok, sőt, akár kóma is lehet a következménye, ha csokoládét eszik egy eb. Itt jegyeznénk meg, hogy a kávészemek és zacc is hasonló tüneteket okozhat.

Tejtermékek

Nagyon sok négylábú laktózérzékeny, így a tej, sajt és egyéb tejtermékek emésztési gondokat válthatnak ki náluk.

Cseresznye

Ha van cseresznyefa a kertedben, ne engedd a közelébe a kedvencedet. Dr. Leivitzke szerint „a cseresznye leveleiben, a szárban és a magban cianid található. Ez hiperventillációt vagy légzési nehézséget, nyáladzást, hasi fájdalmat, kitágult pupillákat és hányást, illetve hasmenést okozhat. A magok potenciális gyomor- és bélrendszeri elzáródáshoz is vezethetnek.”

via

The post 6 dolog, amit soha ne engedj a kutyádnak megenni first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!