12 éve elévült tartozást akarnak rajta behajtani

2 órája ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Régi tartozásról szóló fizetési felszólítást, fizetési meghagyást, esetleg végrehajtási értesítést kapni sosem jó érzés. Mit lehet tenni, ha mégis váratlan követelés érkezik egy évekkel ezelőtti tartozásról? A Hóvége.hu olvasója egy 12 évvel ezelőtti tartozás ügyében kért segítséget. Azóta nem kapott semmilyen levelet vagy értesítést a tartozásról, most viszont a kamatokkal megnövelt összeget kellene hirtelen egy összegben kifizetni.

Vajon ennyi év távlatából is ki kell fizetni a tartozást, ha közben semmilyen felszólítás nem érkezett? Dr. Kajó Cecília jogász beszélt a portálnak arról, mi a teendő ilyenkor.

A tartozások esetében a bíróság az elévülési időt csak kérelemre veszi figyelembe, hivatalból nem. Adósként hivatkozhatunk az elévülésre, de ha a végrehajtást kérő ezt nem ismeri el, akkor nem szüntethető meg a végrehajtás. 

Az első fontos lépés: ellentmondással élni a közjegyzőnél, ezt szóban és papír alapon is lehet. 

Abban az esetben, ha egy régi tartozásunkkal kapcsolatban kapunk fizetési felszólítást, a lehető legrosszabb megoldás az, ha nem teszünk semmit. Ugyanis, ha nem foglalkozunk vele, még egy elévült tartozást is behajthatnak rajtunk, ebben az esetben pedig végleg búcsút mondhatunk a pénzünknek. Az elévülésre minden esetben nekünk kell hivatkozni. Ha ezt nem tesszük meg, az olyan, mintha elismertük volna a tartozást. 

Amennyiben az elévült követeléssel kapcsolatban már végrehajtási eljárás van folyamatban, akkor a végrehajtónál kell elévülésre hivatkoznunk. Ha a végrehajtást kérő vitatja az elévülést, pert indíthat.

A végrehajtási eljárás csak akkor fejeződik be, ha jogerős bírósági ítélet születik az elévülés miatt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

The post 12 éve elévült tartozást akarnak rajta behajtani first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!