44 évet töltött a halálsoron egy japán férfi, 88 éves korában a bíróság kimondta, koholt vádak alapján ítélték el

2 órája ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy japán bíróság csütörtöki ítélete szerint ártatlan az a 88 éves férfi, akit egy 1966-os négyszeres gyilkosság miatt 45 éve halálra ítéltek. Hakamada Ivao nem tudott ott lenni a nagy pillanatban a bíróságon, a kora és a megromló egészsége miatt.

Jó volt hallani a tárgyalóteremben a „nem bűnös” szavakat, „istenien hangzott” – mondta Hakamada Hideko, a férfi 91 éves nővére, aki életéből 58 évet töltött el azzal, hogy tisztázza testvére nevét.

„Amikor meghallottam, annyira meghatott és boldog lettem, hogy nem tudtam abbahagyni a sírást” – idézte a Reuters.

A férfi már 48 évet töltött börtönben, ebből 45 évet a halálsoron, amikor egy bíróság 2014-ben elrendelte az elítélt szabadon bocsátását és a perújrafelvételt, mivel kétségek merültek fel a bűnösségét alátámasztó bizonyítékokkal kapcsolatban. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a DNS-tesztek alapján a ruhákon talált vérfoltok nem Hakamadához tartoznak, az állítólagos nadrágja pedig fel se ment volna rá.

Az egykori profi pehelysúlyú bokszolót arra hivatkozva engedték ki a börtönből, hogy életkora és rossz egészségi állapota miatt kicsi a szökés kockázata, szabadulása óta a nővérével él.

Azért ítélték el, mert a vád szerint halálra késelte miszókészítő üzemi főnökét, annak feleségét és két tizenéves gyerekét, ellopott 200 ezer jen készpénzt (mai értékén úgy 2 millió forintot), majd felgyújtotta a házukat.

Hakamada előbb tagadta, hogy ő lett volna a gyilkos, de aztán bűnösnek vallotta magát. A vallomását azonban hamar visszavonta, és a tárgyalások alatt végig azt állította, ártatlan. Később a vallomását a brutális rendőrségi kihallgatással magyarázta, azt állítja, 20 napon át verték és napi 12 órán át vallatták.

Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP Hakamada Ivao és testvére Hakamada Hideko

Ennek ellenére 1968-ban halálra ítélték, amit 1980-ban a japán legfelsőbb bíróság is helyben hagyott, és 27 év után elutasította az első perújítási kérelmet. A sizuokai bíróság három bírájának egyike, aki Hakamadát halálra ítélte, Kumamoto Norimicsi 2008-ban perújítást kért a Legfelsőbb Bíróságtól, de elutasították.

Mikor esténként egy hangtalan magáncellában alszom el, néha nem tudom megállni, hogy ne átkozzam Istent. Nem csináltam semmi rosszat. Micsoda hidegvérű cselekedet ilyen kegyetlenséget okozni nekem

– írta a családjának egykor az elítélt férfi. Hakamada börtönbüntetése túlnyomó többségét magánzárkában töltötte, a halálsoron keresztény lett, felvette a Paulo nevet, öt évvel a szabadulása után, 2019-ben ott volt Ferenc pápa tokiói látogatásán.

A kivégzéseket Japánban titokban hajtják végre, a foglyokat is csak aznap reggel tájékoztatják a sorsukról, a családot az akasztást követően értesítik erről.  2007 óta Japán elkezdte nyilvánosságra hozni a kivégzettek nevét és bűneik egyes részleteit, de csak nagyon korlátozottan.

A csütörtöki ítélethozatalkor

a bíróság egyértelműen kimondta, ez a fontos bizonyíték koholt volt. Az ügyészeknek ezek után nem volt semmi értelme tovább igazolnia az ítéletet. A bíróság azt is kimondta, a többi benyújtott bizonyíték nem elég erős ahhoz, hogy bizonyítsa, Hakamada volt az elkövető

mondta a férfi ügyvédje, Ogava Hidejo. A bíróság emellett igazoltnak látta, hogy a bizonyítékokat a nyomozók találták ki és állították elő.

A bíróság szerint bebizonyosodott, hogy az öt véráztatta ruha – ami a nyomozók szerint egy miszós (fermentált szójapaszta) tartályban elrejtve találtak meg egy évvel Hakamada letartóztatása után – jóval a bűncselekmény elkövetése után került a helyszínre. Igazságügyi szakértői vélemények megállapították, hogy egy év után a vérfoltoknak már nem szabadott volna látszódniuk, be kellett volna sötétedniük a miszóval átitatott ruhákon.

Ogava szerint az ügyészeknek nincs értelme fellebbezni a mostani ítélet ellen, de erről még nincs döntés. Májusban, a csütörtökit megelőző utolsó tárgyalási napon még halálbüntetést kértek Hakamadára.

Az ügyvéd emellett arról is beszélt, Hakamada többi védőjével együtt megfontolják, pert indítsanak-e, hogy többet meg lehessen tudni a zavaros nyomozásról.

Kazuhiro NOGI / AFP Hakamada fiatalkori képét mutatja testvére 2013-ban.

Japánban 2007 óta 77 embert végeztek ki, az utolsó elítéltet 2022 júliusában. A halálbüntetés kihirdetése és a kivégzés között átlagban 6 év 8 hónap telik el – írta Japán egyik legnagyobb lapja, az Asahi Shimbun. Jelenleg 107-en vannak halálsoron.

A férfi annak köszönheti az életét, hogy a hosszan elnyúló fellebbezések és a perújítási eljárás miatt nem hajthatták végre az ítéletet. Miután 2014-ben szabadon engedték, egészen tavalyig keringtek az akták a különböző bíróságok között: a kerületi bíróság döntését négy évvel később a felettes tokiói megtorpedózta, majd 2020-ban a Legfelsőbb Bíróság a kerületinek adott igazat, elrendelte a tokiói döntése felülvizsgálatát, míg végül 2023-ban a tokiói felsőbb bíróság megnyitotta az utat a tavaly októberben indult perújítás előtt.

Ha egyszer azt gondolod, nem tudsz nyerni, onnantól nincs út a győzelemhez. Minden nap egy harc

– idézi a BBC a férfi 2018-as szavait.

Ha az ügyészek nem fellebbeznek, jogosult lesz kártérítést követelni.

Az idős férfinek ráment az egészsége a csaknem 50 éves bezártságra. Mikor 2014-ben kiengedték, két hónapon át folyamatosan járkált nővére lakásában, anélkül, hogy elhagyta volna azt. Testvére végül egyszer azzal tudta kicsalogatni, hogy megkérte, kísérje el a boltba. Ezek után a mindennapi rutinjának a részévé vált a sétálás, bár az egészsége miatt már egyre kevésbé képes rá, támogatói fuvarozzák kocsival.

A történtek miatt új lendületet kaptak az igazságszolgáltatási rendszerről és a halálbüntetésről szóló viták Japánban, amely egyike annak a két fejlett demokráciának – az Egyesült Államok mellett –, amely alkalmazza a halálbüntetést. Amerikában egy hét lefogása alatt öt embert végeznek ki, ami évtizedek óta a legmagasabb szám. Az egyik kivégzett Marcellus Williams, akinek annak ellenére adták be a halálos injekciót, hogy az eredetileg az ügyében eljáró ügyészség is – felülbírálva korábbi álláspontját –, valamint az áldozat családja is ellenezte az ítélet végrehajtását.

Az Amnesty International „az igazság sarkalatos pillanatának” nevezte Hakamada felmentését.

Miután majdnem fél évszázadot ült jogtalanul, és további 10 évet várt az újratárgyalásra, az ítélet fontos elismerése annak a mély igazságtalanságnak, amit az élete döntő többségében kénytelen volt elszenvedni

– olvasható a jogvédő szervezet közleményében.

Nanako Sudo / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP Hakamada Ivao

Fucsigami Reiko, a japán ügyvédi kamara elnöke csütörtökön sürgette a kormányt, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a halálbüntetés eltörlése felé és tegyék könnyebbé a perújítási eljárások indítását. „A Hakamada-ügy világosan megmutatja a jogtalan halálbüntetés kegyetlenségét, ennek a tragédiának soha nem szabad megismétlődnie” – nyilatkozta az AP beszámolója szerint.

A kormányszóvivő nem akart kommentálni egyedi eseteket, de elfogadta a bíróság döntését. Egy kormányzati felmérés szerint egyébként a japán lakosság túlnyomó többsége támogatja a kivégzéseket.

Japánban a vádlottak 99 százalékát bűnösnek mondják ki a bíróságok, ha ügyük bírósági szakba ér. Ez a szám azért is ilyen magas, mert az ügyészek a vádat igyekeznek jól alátámasztani megcáfolhatatlan bizonyítékokkal, ebből adódóan a bűncselekmények esetében a vádemelési arány csak 37 százalékos.

Hakamada ügye azon öt ügy egyike a halálsorról, amit a világháború óta újratárgyaltak Japánban.

Olyan nehéz elkezdeni egy újratárgyalást. Biztos vagyok benne, hogy másokat is tévesen ítéltek el és sírnak. Szeretném, ha felülvizsgálnák a büntetőjogot, hogy könnyebben elérhetővé válljon a perújrafelvétel

– mondta a csütörtöki ítélethozatal előtt Hakamada Hideko.

The post 44 évet töltött a halálsoron egy japán férfi, 88 éves korában a bíróság kimondta, koholt vádak alapján ítélték el first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!