60 évvel a kiképzése után jutott el az űrbe

3 hete ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ed Dwightot 61 évvel ezelőtt választották ki arra, hogy potenciálisan az első fekete űrhajós legyen, végül azonban nem került be az aktív asztronauták közé. A közelmúltban a Blue Origin magáncég eszközével juthatott el a világűr határához, egyből rekordot állítva fel – írja a The Guardian.

Jeff Bezos cégének NS-25-ös küldetése helyi idő szerint május 26-án, délelőtt indult Texasból, ez volt a Blue Origin első emberes missziója 2022 óta. A fedélzeten ezúttal hatan tartózkodtak, köztük Dwight, az amerikai légierő nyugalmazott kapitánya.

A 90 éves asztronauta jelenleg a legidősebb ember, aki elért a világűr pereméhez.

A korábbi csúcstartó William Shatner színész volt, aki 2021-ben jutott el az űr határáig egy másik Blue Origin-járaton. A Föld körüli pályán utazás korrekordját John Glenn tartja, aki 1998-ban, 77 évesen tartózkodott a Discovery fedélzetén.

Dwightot 1961-ben John F. Kennedy elnök választotta ki kiképzésre, de végül nem került be a NASA alakulatába. A korábbi űrhajósjelölt 1966-tól vállalkozóként dolgozott, majd a szobrászat felé fordult, élete során több emlékművet is készített jelentős afroamerikai személyekről.

Dwight mostani útját a Space for Humanity nonprofit szervezet szponzorálta. A Blue Origin a mintegy 100 kilométer magasan lévő Kármán-vonalon túlra viszi utasait, ezt a régiót gyakran nevezik a világűr határának.

Dwight a landolást követően azt mondta, nem hitte, hogy szüksége van az utazásra, de végül életre szóló élményben volt része. A legénység további tagjai között volt Mason Angel kockázatitőke-befektető, Sylvain Chiron sörfőzde-alapító, Kenneth Hess szoftvermérnök, Carol Schaller nyugdíjas könyvelő és Gopi Thotakura pilóta.

Az utóbbi években az űrturizmus egyre jelentősebbé vált, a Blue Origin mellett többek között a SpaceX és a Virgin Galactic is komoly eredményeket ért el a szektorban.

Kapcsolódó
A világűr válhat a leggazdagabbak új játszóterévé
Júliusban két vállalkozó is eljutott az űrbe, ami fordulópontot jelenthet az űrturizmus történetében.

The post 60 évvel a kiképzése után jutott el az űrbe first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!