Tombolhatott a macaronmánia, divatba jöhetnek a színes-mázas amerikai fánkok, valami örök: a retró édességek iránti rajongásunk. Azért is izgalmas ez a téma, mert évtizedekkel ezelőtt szerettük meg ezeket a süteményeket, amikor egyes jó minőségű alapanyagok még nem is álltak rendelkezésre. Bizony, a nagyi imádott kókuszos keksztekercse is nyilván rumaromával készült minőségi rum helyett, a cukrászdák süteményeibe is úgynevezett gyümölcsízek és nem igazi lekvárok kerültek, és a kevert meggyes piskótába is jó szirupos, szottyos meggybefőttet szórtunk. Persze most is dönthetünk úgy, hogy a retró hozzávalókat választjuk, de itt a lehetőség, hogy a nosztalgikus süteményeket jobb minőségű alapanyagokból készítsük.
Hét retró édesség következik az abbahagyhatatlanul finom golyóktól a macerásabb munkát igénylő piskótákig. Süssetek velünk!
Gyerkőcökkel is: kókuszgolyó a legegyszerűbben
Minden édesség egyszer egye a kókuszgolyó. Nem kell hozzá sütni-főzni, nem szükséges hozzá különösebb kézügyesség, emiatt még a család legkisebb tagjai is bevonhatók ebbe a munkába. Egy kis gyurmázással és kókuszreszelékbe való hempergetéssel alkothatunk egy nagy tálcányi finomságot. Ráadásul, ha már a kezünkben van a menete, a hűtő-kamra tartalmától függően bélelhetjük egy kis plusz finomsággal a golyókat, isteniek cseresznyés vagy meggyes töltelékkel például. A kissé művi ízű rumaroma helyett pedig érdemes igazi rumot tenni bele.
Tovább a receptre: kókuszgolyó a legegyszerűbben
Akár bevásárlás nélkül is: szelíd gesztenyegolyók
Ezek a golyók akkor is jó ötletnek bizonyulhatnak, ha nem jutott időben eszünkbe, hogy édességet akarunk csinálni, de épp lapul a mélyhűtőben egy csomag gesztenyemassza, és van otthon vaj, étcsoki és keksz, amiből morzsát darálhatunk. Ezekben a bonbonokban az is egy kis extra, hogy úgy formázzuk meg őket, mintha maguk a szelídgesztenyék volnának. Igényel egy kis odafigyelést és ügyességet a barna vaj elkészítése és a bonbonok csokiba mártása, de még ez is könnyen lehozható azok számára is, akik nem született sütimesterek.
Tovább a receptre: szelíd gesztenyegolyók
Retró kedvenc otthon: Sportszelet egyszerűen
Sportszelet van-volt-lesz, de sajnos épp azt a kis sűrű tömböt vonták ki a forgalomból, ami maga a harapható nosztalgia. A régi csomagolást idéző zöld szín és a diszkoszvető alakja maradt, de a Sportszeletet már csak az újabb formációkban gyártják. Kész szerencse, hogy megidézhetjük a régi csokit házilag is, íme! A készítése több ponton hasonlít a fenti golyókhoz, ugyanúgy kekszalapú, nem kell tehát a nyers tésztával bajlódnunk, és a sütőt sem kell hozzá bekapcsolnunk. Ez bizony sütőrummal igazán retró!
Tovább a receptre: Sportszelet egyszerűen
Nem csak ünnepekre: rumos mézes krémes házi recept alapján
A mézes krémesnek sok családban ott a helye a zserbó mellett. Puha, édes és tényleg szuperkrémes ez a házi sütemény. Hagyjuk a margarinos, íztelen verziókat, és süssük meg a magunk mézes krémesét! Nem árulunk zsákbamacskát, melós lesz, és jól át kell nézni a bevásárlólistát, hogy semmi ne maradjon le. Cserébe viszont az egyik legnagyobb sütisláger születik meg a kezünk alatt, habár az első próbálkozásokkor még biztosan nem ilyen szép, szabályos rétegekkel, mint a Nosalty fotóján.
Tovább a receptre: rumos mézes krémes házi recept alapján
Vanília, puncs, kakaó: Lajcsi szelet egyszerűen
Igazi retró a Lajcsi szelet is. Ennek a süteménynek is mézes lap az alapja, és egy kis játékosságot visz bele a kakaós piskóta, a vaníliás és a puncsos rétegek három színe. A nosztalgia része az ételszínezékes pudingporok, és eleve maga a puncs használata is. (Na, ki olyan öreg, hogy emlékezzen azokra az időkre, amikor a csoki-, eper-, puncs-, vaníliafagyi volt az alap a fagyizókban? Garantáltan porokból! A Lajcsi szelet felbukkan vidéki lagzikon, cukrászdákban és vendégségekben is, vigyük tovább ezt a jó szokást mi is!
Tovább a receptre: Lajcsi szelet egyszerűen
Retró kedvenc tortává álmodva: óriás piskótatekercs-torta
A baracklekváros piskótatekercs örök. Imádjuk a házit, de ez a legtöbbször még büfékben és cukrászdákban is finom. Főleg, ha friss, puha. Ez a megunhatatlan édesség a megszokott tekercs forma helyett egy igazán ünnepi formát is ölthet torta formájában. Vacak krém helyett pedig isteni mascarponés rétegekkel is bélelhetjük ezt a látványos desszertet. A receptben friss málna és málnalekvár szerepel, de természetesen bármilyen bogyós gyümölccsel finom lehet a szedertől az áfonyáig.
Tovább a receptre: óriás piskótatekercs-torta
Hagyományos isler, az örök
Az isler egy olyan sütemény, ami a bolti és büfés verziókban egészen ehetetlen tud lenni, ám ha jó cukrász készíti, méltán az egyik legnagyobb kedvenc. Titka a nem szétesős és nem porlós, száraz tésztakorong, a jó minőségű és elegendő mennyiségű lekvár, valamint a minőségi csokoládéból készített csokibevonat. A Nosalty receptjében málnalekvár szerepel, de kedvünkre variálhatunk is, barack- vagy áfonyalekvárral val is isteni, sőt szilvalekváros islerek is vannak a mezőnyben.