A KSH szerint berobbantak a bérek: 600 ezer forint felett van a bruttó átlagbér hazánkban

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A januári meglepő béradatok után kitartott a lendület februárban is. A bruttó átlagbér 14%-kal nőtt, ami majdnem 10%-os reálbéremelkedést jelent. A közszférában gyorsabban, míg a vállalatoknál némiképp lassabban nőttek a keresetek. A KSH friss adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400 forint volt.

Szinte mindenkit meglepett, hogy januárban 14,6%-kal nőttek a bruttó bérek az előző év azonos időszakához képest. A KSH friss adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400 forint volt, 14%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 600, a kedvezményeket figyelembe véve 417 100 forintot ért el – írja a Portfolio a friss adatokból elemezve.

AZ ÁTLAGEMBER BÉRE A MEDIÁNNAK FELEL MEG

A lap szerint fontos kiemelni, hogy az “átlagember” bére inkább a mediánnak felel meg, mintsem az átlagbérnek. A bruttó mediánkereset 491 900 forint volt, ami 16,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Miután a mediánbér gyorsabban nőtt, mint az átlag, ezért elmondható, hogy a kifejezetten magas jövedelműek béremelkedése elmarad az országos átlagtól. Vagyis minden bizonnyal a bérek emelése idén is hasonló mintát követhet az egyes jövedelmi ötödökben, mint tavaly. Az, hogy az alsó két-három jövedelmi ötödben gyorsabban nőnek a bérek, nagyrészt azzal függ össze, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jelentősen, rendre 15, illetve 10%-kal emelkedett.

A vállalati szektorban lassabb, míg a költségvetési szférában magasabb volt a bérek növekedési üteme. A cégek átlagosan 12,6%-kal emelték a fizetéseket éves alapon, így a vállalatoknál bruttó 611 700 volt az átlagbér.

A költségvetési szektorban 17,2%-kal nőttek a bérek, bruttó 582 100 forintra. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 578 000 forintra becsülhető, 14,4%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 577 000, a költségvetésben 572 900, a nonprofit szektorban 602 600 forintot tett ki, 13,2, 17,7, illetve 16,8%-kal emelkedett egy év alatt.

AZ EMELKEDÉS AZ IDEI ÉV EGÉSZÉBEN GYORS LEHET

Miután az infláció alacsony szintre süllyedt a tavalyi rekordok után, így elmondható, hogy a keresetek vásárlóereje is gyorsan nő. Februárban 3,7% volt az infláció, így a reálbérek 9,9%-kal nőttek. A keresetek gyors emelkedése azonban egyelőre nem csapódott le a fogyasztásban, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis továbbra is nagyon gyenge – írja a Portfolio, majd hozzátették, hogy ami a kilátásokat illeti, a bérek emelkedése az idei év egészében gyors lehet.

MÁRCIUSBAN 551 EZER FORINT VOLT A HÁZTARTÁSOK ÁTLAGOS HAVI JÖVEDELME A NÉZŐPONT INTÉZET SZERINT

Érdekes, hogy a Nézőpont Intézet is a héten adott ki egy kutatásra hivatkozott elemzést. Az ő számításaik szerint márciusban 551 ezer forint volt a háztartások átlagos havi jövedelme, a kutatás szerint a többség kijön a havi jövedelméből, ehhez képest most a KSH februári adatai szerint már februárban a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 600, a kedvezményeket figyelembe véve 417 100 forint volt. Ergo: se így, se úgy nem jön ki a matek…

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!