A nyugdíjba vonulása napján szöktette meg a kedvenc rabját a szerelmes börtönőr

2 órája ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bár Casey White és Vicky White (csak névrokonok) közös szökésének históriája mindössze két éve esett meg, a sztori van annyira szenzációs, hogy ennyi idő elég volt ahhoz, hogy ez alatt már két nagyjátékfilmet is bemutassanak róla. Persze nem mozifilmes minőségűt, nagy sztárokkal, inkább ilyen gyorsan összecsapott, Lifetime Networkös, „addig fejjük a tehenet, amíg lehet” mentalitással készült darabot.

A sorba most egy harmadik film is beállt, és mivel ezt a Netflix mutatja be, ráadásul a másik kettővel ellentétben egy dokumentumfilmről van szó, ezúttal biztosan nagyon sok ember találkozik majd Casey és Vicky szerelmének históriájával. Egy szokatlan szerelem történetével, melynek vadromantikája Bonniera és Clydera emlékeztet. Csakhogy a valóság inkább volt kétségbeesett és szomorú, mint romantikus.

Szerelem a rács mögött

A Börtönszökevények: Szerelmesek szökésben című true crime dokumentumfilm alaposan, minden részletre kiterjedően mutatja be nekünk, hogyan jut el odáig egy ötvenes éveiben járó, egyedülálló, egy börtön igazgatóhelyetteseként dolgozó nő, hogy titkos viszonyt folytasson az egyik rabbal, majd közösen megszökjön vele. Ha volt is előjele a dolognak, az ott dolgozók biztosan nem látták. A filmben közülük rengetegen megszólalnak – csúcsidőben 11-en dolgoztak a Lauderdale Megyei Börtönben, szóval ez nem jelent sokat – , és tényleg nem sejtettek semmit. Vickyt mindannyian a munkájába szerelmes, másokkal szemben segítőkész, emberséges nőként írják le, akinél senki nem ismerte jobban a börtönt és annak szabályait.

Sok kollégájának ő tanította meg azokat a szabályokat, amiket aztán maga szegett meg. Például azt, hogy a rabokban nem szabad megbízni, mert azért barátkoznak, hogy valami előnyt szerezzenek maguknak ezzel.

Vicky White

Vicky White (Fotó: Netflix)

A kollégákkal ellentétben Casey White néhány rabtársának volt némi fogalma arról, mi zajlik a börtön egyenruhás jótündére, és a kétméteres, kitetovált, többek között gyilkosság miatt is elítélt, erőszakos fegyenc között. Casey cellatársának kapásból feltűnt, hogy étel tekintetében a cellájuk sokkal jobban el van kényeztetve, mint a szomszédok, ahogy az is feltűnő volt, hogy Casey mindig kivirult, akárhányszor Vicky arra járt. Amikor a szökés után kihallgatták őket, és azt kérdezték, hogy ha láttak valamit, akkor miért nem jelentették, a válasz nagyon is realista volt: „Talán hittek volna nekünk?” A dokumentumfilmben szépen elkapott pillanat az egyik őr reakciója erre: látszik rajta, hogy

Vicky White-ot tényleg annyira makulátlan kollégának gondolták, hogy még csak feltételezni sem merték, hogy ilyesmire készülhet.

A meglepetés ereje

Vicky White 2022. április 29.-én, az utolsó munkanapján kivitte a börtönből a szolgálati autójával Casey White-ot, azt állítva, hogy a bíróságra viszi egy meghallgatásra. Mivel aznap ő volt a legmagasabb rangú őr a börtönben, a szavait senki nem kérdőjelezte meg. Csak órákkal később kezdett gyanús lenni, hogy a páros még mindig nem tért vissza. Amikor nem sikerült elérniük őket, arra gyanakodtak, hogy a nagydarab Casey biztosan megtámadta Vickyt, meggyilkolta vagy elrabolta őt, és szökésben van.

A helyzet akkor lett gyanús, amikor kiderült, hogy aznap Casey Whitenak semmilyen meghallgatása nem volt esedékes a bíróságon. A börtönőrök szorgosan elkezdték visszanézni a benti kamerák felvételeit, és egy másik árulkodó jelre is felfigyeltek. A protokoll szerint a börtön területén mindig a rabnak kellett elöl menni, az őr pedig követte őt, ami azért fontos, hogy ne tudjon hátulról rá támadni. Csakhogy a szabályokat máskor csökönyösen betartó Vicky magasról tojt erre Casey társaságában: a felvételeken a férfi előtt ment. Vagyis bízott benne.

Jailbreak

A biztonsági kamera felvételén látszik, hogy Vicky elől megy (Fotó: Profimedia/Lauderdale County Sheriffs Office/Mega)

A rendőrség gyorsan kiadta az állami, majd az országos körözést a párosra, de ők ekkor már jókora, sok órás előnyben voltak, és senkinek sem volt fogalma arról, hogy merre indultak. A nyomozást megkezdték, csapatot küldtek Vicky otthonába, hogy átkutassák, és természetesen elkezdték meghallgatni Casey börtönbéli telefonálásainak hanganyagát is, hátha Vickyvel is beszélt így a benntartózkodása alatt. Bár arra nem derült fény, hogy a páros hol lehet, arra rájöttek, hogy egy hosszú hónapok munkájával előkészített szökéssel van dolguk.

Az összes ilyen történet rosszul végződik

Vicky különösebb feltűnés nélkül, lassan, de biztosan készítette elő a terepet. A rendőrök abból kezdtek el gyanakodni arra, hogy erdei környezetben bujkálnak, mivel a nő kempingcuccokat is beszerzett. Na, nem egyszerre sokat, hogy feltűnő legyen, hanem minden bevásárlás során egyet-egyet. De lassanként szabadult meg a bútoraitól, a szobabiciklijétől és minden mástól is, a bankszámlájáról pedig nagyobb összegű készpénzt emelt le, és egy szökevényautót is beszerzett. És erről tényleg senkinek nem volt tudomása, még Vicky idős szüleinek sem, akikkel egy fedél alatt élt.

Casey White és Vicky White

Casey White és Vicky White (Fotó: Profimedia)

A Netflix dokumentumfilmjének érdekességét leginkább kettejük rögzített telefonbeszélgetései adják. Ebből kiderül, milyen volt a kapcsolatuk, és fény derül arra is, hogy a börtön falai között még azt is sikerült elintézniük, hogy több alkalommal is lefeküdjenek egymással, és erről senki se szerezzen tudomást. A nő odahaza magányosan álmodozott arról, milyen boldog lesz az élete, miután a szerelmét kihozza a rácsok mögül, és mindent megtervezett ehhez. Miközben az egyik beszélgetésük azt is elárulja, hogy a valóság azért néha be-benézett hozzá még a lila ködön át is. Vicky egy alkalommal elmondta Caseynek, hogy egy börtönszökevényes reality-sorozatot néz, a férfi pedig megpróbálta lebeszélni, hogy ne nézzen ilyen marhaságokat, ő pedig

szomorúan megjegyezte, hogy az összes ilyen történet rosszul végződik. Érezte, hogy az ő kalandjuk is rossz véget ér majd.

Pár napnyi boldogság

Valószínűleg Casey és Vicky nem sejtette, hogy az ügyük majd országos hírűvé dagad, ezért nem jutottak olyan messzire, mint szerettek volna. Három állammal arrébb ragadtak egy motelszobában, és bár a rendőrség sokáig alig talált értékelhető nyomokat, végül köztéri kamerák és a szökéshez használt járművek segítségével találtak rájuk. Tizenegy napnyi „szabadság” jutott a gerlepárnak, akiknek a szállását már kezdték körbevenni a rendőrök, amikor rájöttek, hogy megtalálták őket. Még mielőtt körbevették volna a szobájukat, Vicky és Casey kitört onnan és az autójukkal menekülőre fogták.

Rengeteg rendőr volt a nyomukban, tudták, hogy nincs sok esélyük. Végül rövid hajsza után az egyik rendőrautó beléjük hajtott, és belökte a kocsijukat az árokba. A filmben láthatjuk az elfogásuk pillanatát. A kocsiból kiemelik a hatalmas darab Caseyt, aki a megbilincselése és a rendőrautóba ültetése közben végig csak azt kérdezi, hogy „Jól van a feleségem? Életben van a feleségem?” Amúgy nem voltak házasok, csak férjként és feleségként szólították egymást. Vicky egyébként nem volt jól.

Casey White

Casey White bilincsben sétál vissza a börtönbe (Fotó: Profimedia)

A nőnél a szökéskor ott volt a kézifegyvere. Amikor rátaláltak a kocsiban, súlyos fejsérülése volt, iszonyatosan vérzett. Elsősorban nem az ütközéstől, hanem egy lőtt sebtől. Eleinte azt hitték, a fegyver az ütközéskor véletlenül sült el, ám utólag kiderült, hogy a lövés csak valamivel a kocsi árokba csapódása után dördült el.

Nem lehet biztosan állítani, hogy így történt, de úgy tűnik, Vicky White öngyilkos lett. Két évtizedet dolgozott végig a börtönben, pontosan tudta, milyen az élet odabent, és nem akarta ezt rabként is átélni.

Nem tudták megmenteni. A kollégái sírtak, miután megtudták a hírt, még akkor is, ha Vicky mindegyiküket átverte és nehéz helyzetbe hozta. Úgy hiszik, White azután változott meg nagyon, hogy az előző barátja autóbalesetben elhunyt, és egyedül maradt. Újra törődésre, boldogságra, szerelemre és figyelemre vágyott, és pechjére ezt pont egy rabtól kapta meg. Előre tudta, hogy nem lesz jó vége, mégis belevágott. Pár napnyi boldogságért eldobta az életét.

A Börtönszökevények: Szerelmesek szökésben a Netflix kínálatában látható.

The post A nyugdíjba vonulása napján szöktette meg a kedvenc rabját a szerelmes börtönőr first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!